Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izrael in Hamas do dogovora o podaljšanju prekinitve ognja

Do zadnjega ni bilo jasno, ali se bo prekinitev ognja nadaljevala. V streljanju v Jeruzalemu danes več mrtvih.
V okviru podaljšanja premirja je izraelska vlada sporočila, da je že prejela nov seznam talcev, ki jih bo Hamas izpustil danes. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
V okviru podaljšanja premirja je izraelska vlada sporočila, da je že prejela nov seznam talcev, ki jih bo Hamas izpustil danes. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
L. Z.,STA
30. 11. 2023 | 07:25
30. 11. 2023 | 14:26
4:32

Izrael in skrajno palestinsko gibanja Hamas sta se le nekaj minut pred iztekom začasne prekinitve ognja dogovorila o enodnevnem podaljšanju. Za to so se odločili v luči napora pogajalcev, da se nadaljuje proces osvobajanja talcev, je sporočila izraelska vojska. Hamas je v ločeni izjavi potrdil podaljšanje premirja za sedmi dan.

Do zadnje ure ni bilo jasno, ali se bo začasna prekinitev ognja nadaljevala, saj se stranema ni uspelo dogovoriti o novem seznamu Izraelcev, ki bi jih izpustili iz Gaze, poroča katarska televizija Al Džazira.

Predstavnik katarskega zunanjega ministrstva je potrdil, da so se strinjali za podaljšanje premirja pod enakimi pogoji kot doslej. To pomeni nadaljnjo prekinitev vseh vojaških aktivnosti v Gazi in dostavo humanitarne pomoči v enklavo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Obenem to pomeni tudi še eno izmenjavo talcev in palestinskih zapornikov.

Po oceni Izraela je v Gazi še več kot 150 talcev. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Po oceni Izraela je v Gazi še več kot 150 talcev. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Kot je dodal predstavnik katarskega ministrstva, se danes nadaljujejo pogajanja o nadaljnjem podaljšanju prekinitve ognja. Novico je potrdila tudi egiptovska informacijska služba.

V okviru podaljšanja premirja je izraelska vlada sporočila, da je že prejela nov seznam talcev, ki jih bo Hamas izpustil danes. Na seznamu so ženske in otroci, točnega števila talcev pa niso razkrili.

Šesti dan premirja bi se sicer moral izteči ob 7. uri po lokalnem času (ob 6. uri po srednjeevropskem).

Hamas je v sredo izpustil skupno 16 talcev, čez dan dve ruski državljanki, kasneje pozno zvečer pa še deset Izraelcev in štiri Tajce. V skupini je bilo sicer več oseb z dvojnim državljanstvom, med drugim iz ZDA in Nizozemske. Obenem je Izrael v zameno iz zaporov izpustil 30 Palestincev.

Po oceni Izraela je v Gazi še več kot 150 talcev.

V streljanju v Jeruzalemu več mrtvih

V streljanju v bližini avtobusne postaje v Jeruzalemu so bili danes ubiti trije ljudje, je sporočila izraelska reševalna služba. Še 16 je bilo poškodovanih, od tega več huje. Izraelska policija, ki je kraj že zavarovala, je sporočila, da so dva domnevna napadalca onesposobili. Odgovornost za napad je prevzelo skrajno palestinsko gibanje Hamas.

Dva napadalca sta med jutranjo prometno konico začela streljati v bližini avtobusne postaje na obrobju Jeruzalema, je pojasnila izraelska policija. Eden od njiju je bil menda oborožen s puško M-16, drugi pa s pištolo. Policija je dodala, da sta bila oba kmalu po napadu ubita, poroča katarska televizija Al Džazira.

Policija je sporočila, da je poostrila varnost v mestu, vključno z dodatnimi patruljami in cestnimi zaporami.

V napadu je na kraju nesreče umrla 24-letna ženska. Preostale ranjence so reševalci odpeljali v bolnišnico, kjer je poškodbam podlegel starejši moški. Kmalu za tem pa so reševalne službe poročale o tretji smrtni žrtvi napada, poroča britanski BBC.

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir je povedal, da sta bila napadalca člana skrajnega palestinskega gibanja Hamas in sta menda prebivala v Vzhodnem Jeruzalemu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Očitno gre za pripadnika Hamasa, ki govori dva jezika, prvi je glas tako imenovane prekinitve ognja, drugi pa je glas terorja,« je dejal in pri tem znova poudaril pomembnost oboroževanja civilistov.

Kmalu zatem pa je odgovornost za napad prevzel Hamas in pozval k stopnjevanju upora proti okupatorju. »Ta operacija je naraven odgovor na zločine brez primere, ki jih je okupator zagrešil na območju Gaze in nad otroki v Dženinu na Zahodnem bregu,« je sporočilo palestinsko gibanje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine