Je tudi Obama ločeval otroke od staršev?

Republikanski analitiki pravijo, da je tudi administracija nekdanjega predsednika Baracka Obame ločevala otroke od staršev, nezakonitih imigrantov, le da takrat medijski odziv ni bil takšen, kot je zdaj.
Fotografija: Člani Obamove administracije trdijo, da so le občasno ločili kakšno družino, da to pa to nikakor ni bila politika njegove administracije. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Člani Obamove administracije trdijo, da so le občasno ločili kakšno družino, da to pa to nikakor ni bila politika njegove administracije. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

​Washington – Celoten svet se je kritično in z grozo odzval na podobe otrok, ki jih na ameriško-mehiški meji ločujejo od staršev, ker so ti nezakonito poskušali vstopiti v ZDA. »Ko sodno preganjaš starše, ker so v državo vstopili nezakonito – kar bi se moralo zgoditi –, moraš vzeti otroke,« je prepričan Donald Trump. Ta krivi demokrate za takšno politiko, češ da »moramo ločevati družine« zaradi zakona, ki »so nam ga dali demokrati«. Kateri zakon je imel v mislih, ni znano.


 
Pravosodni minister Jeff Sessions je aprila napovedal izvajanje politike ničelne tolerance do nezakonitih priseljencev, ki so jo začeli izvajati maja. Skladno s tem pristopom vse nezakonite prestopnike meje – tudi tiste, ki so mejo nezakonito prečkali prvič – kazensko preganjajo in zaprejo. Otrok ne smejo zapreti skupaj s starši, saj niso obtoženi, ampak jih nastanijo v ločene objekte, ki jih vzdržuje ministrstvo za zdravje. Ločujejo tudi otroke od staršev, ki zaprosijo za azil.
 
Otroke nato pošljejo sorodnikom, rejnikom ali v zavetišča. V zadnjih dneh so v Teksasu nekdanji trgovinski center spremenili v center za imigrantske otroke, v teksaški puščavi, kjer temperature redno dosegajo 40 stopinj Celzija, pa nameravajo postaviti šotorsko mesto za otroke.

Namestitveni center za otroke nezakonitih migrantov v Teksasu blizu meje z Mehiko FOTO: Mike Blake/Reuters
Namestitveni center za otroke nezakonitih migrantov v Teksasu blizu meje z Mehiko FOTO: Mike Blake/Reuters

 
Prejšnje ameriške administracije so imigrante, ki so jih prvič ujeli pri nezakonitem prečkanju meje, kaznovali samo z izročitvijo sodnega poziva. Trumpova administracija poudarja, da se večina teh imigrantov na sodiščih ni pojavila. Zagovorniki ločevanja navajajo, da v ZDA vsak dan staršem, ki zagrešijo zločin, vzamejo več sto otrok. Ločevanje družin je potekalo tudi pod prejšnjimi administracijami, a so bile števila precej manjša.


 
Ameriški imigracijski uradniki sporočajo, da so med 5. majem in 9. junijem ločili 2342 otrok od 2206 staršev. Število nezakonitih priseljencev v ZDA se povečuje. Maja letos so v primerjavi z istim mesecem lani zaznali 160-odstotno povečanje števila nezakonitih prehodov meje. Cariniki in varnostniki na meji vsak dan aretirajo okoli 1500 nezakonitih migrantov. Vodja Trumpovega kabineta John Kelly, ki je v preteklosti vodil ministrstvo za domovinsko varnost, je lani izjavil, da Bela hiša razmišlja o ločevanju družin kot sredstvu odvračanja staršev od nezakonitega prečkanja meje.
 
Sistem zadrževanja družin je razširila administracija Obame, potem ko jih je leta 2014 iz Srednje Amerike na mejo med Mehiko in ZDA prišlo precej. Številne otroke so vzeli materam in jih nastanili na različne lokacije, kjer so bile slabe razmere. Če so mejo prečkali sami, so jih nastanili same; če skupaj s starši, pa skupaj z njimi, poroča Fox News. Tudi tedaj so številne fotografije in videoposnetki prikazovali jokajoče otroke v umazanih oblačilih in slabih razmerah, ko so na primer šest odraslih in otroci spali na dveh žimnicah, trdijo.

Število ljudi, ki poskušajo nezakonito prečkati mehiško-ameriško mejo, se povečuje. FOTO: Adrees Latif/Reuters
Število ljudi, ki poskušajo nezakonito prečkati mehiško-ameriško mejo, se povečuje. FOTO: Adrees Latif/Reuters

 
»Da, Trumpova politika ničelne tolerance je skrb vzbujajoča, a ni veliko drugačna od tega, kar smo videli pod Obamo,« je za Fox povedal imigracijski odvetnik Matthew Kolken in pojasnil, da je bila strategija Obamove administracije »pospešiti deportacije begunskih otrok pogosto brez odvetnika in zapreti begunske matere«.

Številni imigracijski odvetniki izpostavljajo, da nobena politika, kjer so vpleteni otroci, ni optimalna. Če bi končali ločevanje družin, bi to pomenilo zapiranje celotnih družin. »Tako kot marsikaj drugega v zvezi z imigracijami je ta administracija vzela orožje, ki ga je Obamova administracija nabila in pustila na mizi, ko so odhajali. Trumpova administracija je vzela to orožje in začela streljati,« je razmere povzel imigracijski odvetnik Andrew Free.


 
Trditve ministrice za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen in drugih konservativnih analitikov, kot je Matt Schlapp, da je tudi administracija Baracka Obame ločevala družine, ne držijo, pojasnjujejo bolj demokratom naklonjeni mediji in analitiki. Direktorica imigracijske klinike v Teksasu Denise Gilma je za NBC News povedala, da so pod Obamovo administracijo morda ločili eno družino na pol leta in še to zaradi indicev, da je šlo za tihotapljenje. Ko so bili takšni dvomi razblinjeni, so družine hitro ponovno združili, pravijo. Obamova politična svetovalka Cecilia Muñoz je priznala, da so razmišljali o podobni politiki ločevanja, a da so ugotovili, da je brezsrčna.
 
Nekdanji Obamov ​tiskovni predstavnik ​Eric Schultz trdi, da ima Trumpova politika osnovo v programu iz leta 2005, ključna razlika pa da je, da je program Busheve administracije, po katerem so sodno preganjali vse nezakonite migrante, naredil izjemo pri odraslih, ki so potovali z otroki.


Ameriški kongres v četrtek o koncu ločevanja družin migrantov


Kritike, ki so letele na Trumpa in republikansko stranko, so morda vendarle padle na plodna tla. Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Paul Ryan je danes namreč napovedal, da bodo kongresniki v četrtek odločali o pobudi, da se konča praksa ločevanja otrok migrantov od njihovih staršev. »Naše zakone lahko uresničujemo tudi brez ločevanja družin,« je dejal Ryan.

»Ne želimo, da se otroke jemlje stran od njihovih staršev. Našo imigracijsko zakonodajo lahko uresničujemo tudi brez razbijanja družin. Administracija pravi, da naj kongres ukrepa, in tukaj smo,« je dejal Ryan.

Komentarji: