Jeff Bezos napoveduje umik iz izvršnega vodstva Amazona

Vsakodnevno vodenje ameriškega velikana bo prevzel Andy Jassy, ki je doslej skrbel za spletne storitve.
Fotografija: Ustanovitelj Jeff Bezos se bo ukvarjal s strateškimi odločitvami in novimi prijemi. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Odpri galerijo
Ustanovitelj Jeff Bezos se bo ukvarjal s strateškimi odločitvami in novimi prijemi. FOTO: Mandel Ngan/AFP

Najbolj legendarni trgovec sodobnega časa Jeff Bezos napoveduje odstop z najvišjega izvršnega položaja svoje družbe Amazon. S 188 milijardami dolarjev eden najbogatejših Zemljanov se bo po tretjem četrtletju letošnjega leta posvetil bolj strateškim odločitvam podjetja, neposredno vodenje bo prevzel Andy Jassy, ki je doslej skrbel za spletne storitve.

Bezos je Amazon v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovil kot spletno knjigarno, kmalu pa je svojo ponudbo razširil na potrošno elektroniko, oblačila, hrano in druge stvari. Leta 2017 je pridobil kultno trgovino z biološko in drugo hrano Whole Foods, dobava na dom Amazon Prime pa je leta 2018 po vsem svetu presegla sto milijonov naročnikov.

Pri Amazonu so začeli s spletno knjigarno, zdaj pa so vsenavzoči v ZDA in marsikje drugje. FOTO: Thomas Samson/AFP
Pri Amazonu so začeli s spletno knjigarno, zdaj pa so vsenavzoči v ZDA in marsikje drugje. FOTO: Thomas Samson/AFP


Še posebej dobičkonosno je bilo za družbo iz Seattla prvo leto pandemije novega koronavirusa, ko so si nešteta ameriška gospodinjstva organizirala življenje tudi s pomočjo Amazonovih spletnih in običajnih trgovin, dostava na dom se je po začetnih težavah razcvetela. Amazon zdaj poskrbi za skoraj 40 odstotkov vse ameriške spletne trgovine in lani se je že prej visoka borzna vrednost družbe povečala na 1700 milijard dolarjev. Da so lahko odgovorili na neznansko povpraševanje, so svojo delovno silo povečali za 400.000 ljudi na 1,3 milijona zaposlenih.

Močno se je povečal tudi obseg Amazon Web Services, ki podjetjem ponuja strežnike in druge spletne storitve, pa čeprav si tekmeci Microsoft, Alphabet in drugi močno prizadevajo odvzeti tržne deleže. S Facebookom in Googlom sami tekmujejo za prevlado pri oglaševanju. Novi predsednik uprave se bo moral soočiti tudi s poskusi sindikalnega organiziranja zaposlenih, pa čeprav imajo že dve leti začetno plačo petnajst dolarjev na uro, kolikor zdaj zahteva nova demokratska administracija Joeja Bidna.

Vsakodnevno vodenje podjetja bo prevzel Andy Jassy. FOTO: Mike Blake/Reuters
Vsakodnevno vodenje podjetja bo prevzel Andy Jassy. FOTO: Mike Blake/Reuters


V ogorčeni ideološki vojni ZDA so se proti nekdanjemu republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu postavili z odločitvijo za odpoved storitev konservativnemu spletnemu portalu Parler. Ti spopadi se bodo nadaljevali, o 57-letnem Bezosu pa domnevajo, da se bo bolj posvečal tudi zasebnemu življenju. Po ločitvi od žene MacKenzie, s katero sta se spletne trgovine domislila med potovanjem z avtomobilom, se v javnosti kaže z novo prijateljico Lauren Sanchez, dokupil ali dogradil pa je tudi svoje palače v prestolnici Washington, v New Yorku, Los Angelesu in drugje. Sam raje med zadevami, ki bi jim rad posvečal več pozornosti, navaja razvoj vesoljskih potovanj, varovanje okolja in časopis Washington Post.

Preberite še:

Komentarji: