Juana Guaidoja odstavili s položaja predsednika venezuelskega parlamenta

Guaidoju so zaradi suma korupcije tudi za 15 let prepovedali, da bi bil izvoljen za javno funkcijo.
Fotografija: Juan Guaido FOTO: Sergio Lima/AFP
Odpri galerijo
Juan Guaido FOTO: Sergio Lima/AFP

Venezuelske oblasti so vodjo venezuelske opozicije Juana Guaidoja danes odstavile s položaja predsednika parlamenta. Guaidoju, ki ga je kot začasnega predsednika države priznalo več kot 50 držav, so zaradi suma korupcije tudi za 15 let prepovedali, da bi bil izvoljen za javno funkcijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Glavni revizor v Venezueli Elvis Amoroso, zadolžen za nadzor preglednosti oblasti v državi, je za državno televizijo pojasnil, da je Guaidoju prepovedal opravljanje vseh izvoljivih funkcij za najdaljše obdobje, ki ga predvideva zakon.

Po besedah Amorosa Guaido v svojih izjavah o premoženju ni pojasnil nekaterih izdatkov v Venezueli in tujini z denarjem, ki naj bi ga dobil iz drugih držav. »Opravil je več kot 91 potovanj v skupni vrednosti več kot 310 milijonov bolivarjev (trenutno okoli 94.000 dolarjev), ne da bi pojasnil, od kod izvira ta denar,« je dejal Amoroso.

Guaido je v odzivu sporočil, da odstavitve in prepovedi izvolitve na javno funkcijo ne priznava, prav tako ne priznava Amorosa. »On ni glavni revizor ... Parlament je edini, ki lahko imenuje glavnega revizorja,« je poudaril Guaido.

Tudi ZDA, ki veljajo ze eno glavnih Guaidojevih zaveznic, so danes sporočile, da ne priznavajo odločitve venezuelskega režima. »To je absurdno,« je po poročanju AFP izpostavil tiskovni predstavnik State Departmenta Robert Palladino.

Komentarji: