Jugu ZDA grozi orkan Ida

Včeraj je kot orkan prve kategorije dosegel obalo Kube, do jutri naj bi se na poti proti jugu ZDA okrepil do četrte kategorije.
Fotografija: Orkan je zahodno Kubo kot nevihta prve kategorije dosegel v petek z vetrom, ki je pihal s hitrostjo okoli 80 kilometrov na uro. FOTO: Yamil Lage/AFP
Odpri galerijo
Orkan je zahodno Kubo kot nevihta prve kategorije dosegel v petek z vetrom, ki je pihal s hitrostjo okoli 80 kilometrov na uro. FOTO: Yamil Lage/AFP

Jug Združenih držav Amerike se natanko 16 let po uničujočem orkanu Katrina zdaj pripravlja na orkan Ida, ki je v petek kot orkan prve kategorije dosegel obalo Kube.

image_alt
Poplave v ameriški zvezni državi Tennessee zahtevale 21 življenj


Do nedelje naj bi se na poti proti jugu ZDA okrepil do četrte kategorije. V ameriški zvezni državi Louisiana so že razglasili izredne razmere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pristojne oblasti so odredile obvezno evakuacijo izven z nasipi zaščitenih območij New Orleansa in v obalnih mestih, ki jih pogosto ogrožajo poplave, kot je Grand Isle.

Oblasti so na območju Pinar del Rio evakuirale več kot 10.000 prebivalcev, v prestolnici Havana pa so ustavile javni promet in evakuirale na tisoče ljudi. FOTO: Yamil Lage/AFP
Oblasti so na območju Pinar del Rio evakuirale več kot 10.000 prebivalcev, v prestolnici Havana pa so ustavile javni promet in evakuirale na tisoče ljudi. FOTO: Yamil Lage/AFP

 

Louisiano naj bi Ida dosegla natanko 16 let po uničujoči Katrini


Županja New Orleansa LaToya Cantrell je prebivalcem, ki živijo znotraj območij s protipoplavnimi nasipi, naročila, naj ostanejo doma, saj bi bili bolj ogroženi v gneči, ki bi nastala na cestah ob množični evakuaciji, poroča AFP.

Oblasti pripravljajo zatočišča za vse, ki si med orkanom ne želijo ostati na svojih domovih, je dodala.

Louisiano naj bi orkan Ida dosegel v nedeljo – natanko 16 let po tem, ko je uničujoči orkan Katrina prvič dosegel to zvezno državo. V orkanu Katrina, ki je poplavil 80 odstotkov New Orleansa, je življenje izgubilo več kot 1800 ljudi.

»Čas za ukrepanje je zdaj. Orkan Ida bo po napovedih postal orkan četrte kategorije,« je v tvitu pozvala ameriška nacionalna meteorološka služba.

FOTO: Yamil Lage/AFP
FOTO: Yamil Lage/AFP

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: