Južni Damask zapustili prvi borci IS

Okrožje je bilo nekdaj dom za približno 160.000 Palestincev in Sircev, odtlej pa je število prebivalcev padlo na nekaj sto.
Fotografija: Doslej je po bilo navedbah observatorija v bojih ubitih približno 250 pripadnikov vladnih sil in 233 borcev IS. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Doslej je po bilo navedbah observatorija v bojih ubitih približno 250 pripadnikov vladnih sil in 233 borcev IS. FOTO: AFP

Damask - Zadnje oporišče skrajne skupine Islamska država (IS) v sirski prestolnici Damask je danes zapustila prva skupina borcev IS, potem ko so z vladnimi silami v soboto dosegli dogovor o evakuaciji. S tem se je končalo večtedensko bojevanje, v katerem je bilo ubitih več borcev IS in pripadnikov vladnih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Ob zori je šest avtobusov z borci IS in njihovimi sorodniki zapustilo palestinsko begunsko taborišče v Jarmuku in bližnji Tadamun,« je dejal vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman.
 

Boji so se umirili v soboto opoldne


Kot je dodal, so avtobusi namenjeni na vzhod v sirsko puščavo, kjer IS še nadzoruje nekaj ozemlja. Število ljudi na avtobusih ni znano, šlo pa naj bi večinoma za sorodnike borcev, ki niso oboroženi.

Provladne sile, predvsem palestinske milice, in borci IS se od 19. aprila na jugu Damaska borijo za nadzor nad Jarmukom, Tadamunom in nad sosednjima okrožjema Al Kadam in Al Hadžar al Asvad. Doslej je po bilo navedbah observatorija v bojih ubitih približno 250 pripadnikov vladnih sil in 233 borcev IS.

Boji so se umirili v soboto opoldne v luči morebitnega dogovora o evakuaciji. Sirski državni mediji sicer evakuacije iz Al Hadžar al Asvada zanikajo, o ostalih pa ne poročajo.

Okrožje je bilo nekdaj dom za približno 160.000 Palestincev in Sircev, odtlej pa je število prebivalcev padlo na nekaj sto.

Več iz te teme:

Komentarji: