Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

K Trumpu prihaja posebni odposlanec Kim Džong Una

Ameriški predsednik bo prejel osebno pismo severnokorejskega predsednika Kim Džong Una.
Donald Trump bo dobil osebno pismo. FOTO: Reuters
Donald Trump bo dobil osebno pismo. FOTO: Reuters
A. V., STA
1. 6. 2018 | 07:13
1. 6. 2018 | 08:17
2:09
New York - Podpredsednik centralnega komiteja komunistične partije Severne Koreje Kim Džong Čol je v četrtek sklenil pogovore z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom v New Yorku, danes pa prihaja v Washington, kjer bo predsedniku Donaldu Trumpu izročil osebno pismo svojega predsednika Kima Džonga Una.

Pompeo je imel s Kim Džong Čolom v sredo večerjo v zasebni rezidenci na Manhattnu. V četrtek sta govorila v hotelu, nakar je ameriški državni sekretar izrazil upanje, da bo do vrha med Trumpom in kolegom iz Severne Koreje morda le prišlo v skladu z uvodnimi načrti 12. junija v Singapurju.


Marsikaj ni jasno


Niti najmanj ni sicer jasno, kaj se bosta tam pogovarjala in kaj naj bi prišlo iz tega vrha. Severna Koreja se jedrskemu orožju, zaradi katerega je sploh prišla do sedanjega trenutka, ne bo odpovedala, kar pa Američane najbolj zanima in je edina stvar, zaradi katere bi lahko vrh kasneje razglašali za uspešnega.

Pompeo je po pogovorih s svojim Kimom izrazil previdni optimizem, da bo do vrha med Trumpom in Kimom prišlo, vendar še ni bil pripravljen potrditi, da bo res prišlo, še manj pa, da bo 12. junija v Singapurju. Zanesljivo pa naj bi bilo v zadnjih 72 urah bilo narejenega veliko napredka.
 

Pogajanja v dobrih rokah


Dodal je, da bi bilo tragično, če bi bil tako pomemben trenutek izgubljen. Menil je, da Severna Koreja resno razmišlja o strateškem premiku v smer, ki bi ji dovolila ohranitev kulturne dediščine in integracijo v mednarodno skupnost.

ZDA pa jo bodo skušale prepričati, da je njeno jedrsko orožje zanjo varnostna grožnja in ne ključni del strategije nacionalne varnosti. Trump je zjutraj v četrtek tvitnil, da so srečanja v New Yorku potekala zelo dobro in da so pogajanja v dobrih rokah.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine