V eni od bolnišnic v Gazi zaradi lakote in dehidracije umrlo najmanj 15 otrok

Ekipa WHO je obiskala bolnišnici na severu območja Gaze, ki je večinoma odrezano od pomoči, in zbrala informacije o hudi podhranjenosti in stradanju.
Fotografija: Po podatkih ZN v Gazi približno 2,2 milijona ljudem zaradi izraelskega obleganja grozi lakota, zlasti na severu enklave, kjer je zaradi uničenja, spopadov in plenjenja skoraj nemogoče preživeti. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Odpri galerijo
Po podatkih ZN v Gazi približno 2,2 milijona ljudem zaradi izraelskega obleganja grozi lakota, zlasti na severu enklave, kjer je zaradi uničenja, spopadov in plenjenja skoraj nemogoče preživeti. FOTO: Mohammed Salem/Reuters

Ekipa Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je konec tedna obiskala dve bolnišnici na severu Gaze, je opozorila na grozljive razmere, v katerih je deset otrok umrlo zaradi lakote, je v ponedeljek opozoril vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ekipa WHO je obiskala bolnišnici Kamal Adwane in al Awda na severu območja Gaze, ki je večinoma odrezano od pomoči, in zbrala informacije o hudi podhranjenosti in stradanju otrok, je na družbenem omrežju X opozoril Tedros. »To je prvi obisk od začetka oktobra 2023 kljub našim prizadevanjem za reden dostop do severnega območja Gaze,« je opozoril.

Medtem je Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha), ki se sklicuje na lokalne zdravstvene oblasti, ki jih nadzoruje Hamas, sporočil, da je v bolnišnici Kamal Adwan zaradi podhranjenosti in dehidracije umrlo najmanj 15 otrok.

Palestinski veleposlanik pri ZN Riad Mansur je v ponedeljek v govoru v Generalni skupščini ZN pokazal fotografijo dečka, ki je menda istega dne umrl zaradi podhranjenosti v bolnišnici na območju Gaze. »Ubil ga je Izrael, ki je lakoto uporabil kot orožje,« je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Mansur.

Po podatkih ZN v Gazi približno 2,2 milijona ljudem zaradi obleganja Izraela grozi lakota, zlasti na severu enklave, kjer je zaradi uničenja, spopadov in plenjenja skoraj nemogoče preživeti. Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril tudi na pomanjkanje elektrike, kar dodatno ogroža možnosti za delovanje bolnišnic, poročajo tuje agencije.

Podpredsednico ZDA skrbi humanitarni položaj v Gazi

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v ponedeljek sprejela izraelskega ministra brez resorja in voditelja stranke Nacionalne enotnosti Benija Ganca ter mu ob podpori Izraelu in obsodbi Hamasa izrazila globoko zaskrbljenost zaradi humanitarnega položaja v Gazi, so sporočili iz njenega kabineta.

Harrisova je obsodila napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani in ugrabitev talcev ter potrdila ameriško podporo izraelski pravici do samoobrambe pred teroristično grožnjo Hamasa ter neomajno podporo ZDA izraelski varnosti.

Nato pa je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi humanitarnega položaja v Gazi in nedavne grozljive tragedije okrog konvoja s pomočjo na severu Gaze, so sporočili.

image_alt
Popolna nekaznovanost najhujših zločinov

Pozvala, da sprejmemo dogovor

Izrazila ja zadovoljstvo s konstruktivnim pristopom Izraela k pogajanjem za izpustitev talcev in pozvala Hamas, naj sprejme dogovor, ki bo sprožil takojšnje šesttedensko premirje in omogočil povečanje humanitarne pomoči.

Danes naj bi se z Gancem (levo) sestal tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Danes naj bi se z Gancem (levo) sestal tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. FOTO: Brendan Smialowski/AFP

Z Gancem sta govorila tudi o položaju v Rafi in potrebi po verodostojnem in uresničljivem humanitarnem načrtu pred razmišljanjem o veliki vojaški operaciji. Izrael je pozvala, naj v sodelovanju z ZDA in drugimi mednarodnimi partnerji poveča dotok humanitarne pomoči v Gazo in zagotovi varno razdeljevanje pomoči, so še sporočili iz njenega urada.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je v ponedeljek novinarjem povedal, da je pobudo za obisk Washingtona dal Ganc.

Nekdanji obrambni minister in politični rival premiera Benjamina Netanjahuja Ganc vodi sredinsko stranko Nacionalne enotnosti, ki je po napadu Hamasa vstopila v krizno vlado narodne enotnosti oziroma vojni kabinet.

Po poročanju izraelskih medijev je Ganc menda v Washington potoval proti volji predsednika vlade Netanjahuja.

Izrael je pozvala, naj v sodelovanju z ZDA in drugimi mednarodnimi partnerji poveča dotok humanitarne pomoči v Gazo in zagotovi varno razdeljevanje pomoči. FOTO: Ammar Awad/Reuters
Izrael je pozvala, naj v sodelovanju z ZDA in drugimi mednarodnimi partnerji poveča dotok humanitarne pomoči v Gazo in zagotovi varno razdeljevanje pomoči. FOTO: Ammar Awad/Reuters

Slednji je menda izraelskemu veleposlaniku v ameriški prestolnici naročil, naj Gancu ne nudi nobene protokolarne podpore, s čimer naj bi obisk degradiral v zasebni obisk, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Danes naj bi se z Gancem sestal tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Preberite še:

Komentarji: