Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kancler Karl Nehammer: Parlamentarne volitve v Avstriji bodo 29. septembra

Datum volitev je danes potrdila avstrijska vlada. Za favorita na parlamentarnih volitvah veljajo skrajno desni svobodnjaki (FPÖ).
Kancler Karl Nehammer. FOTO: Jordan Pettitt/Reuters
Kancler Karl Nehammer. FOTO: Jordan Pettitt/Reuters
STA
12. 6. 2024 | 14:51
12. 6. 2024 | 14:55
2:39

Parlamentarne volitve v Avstriji bodo 29. septembra, je v torek sporočil kancler Karl Nehammer. Datum volitev je danes potrdila avstrijska vlada. Za favorita na parlamentarnih volitvah veljajo skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), ki se jim glede na ankete obeta od 26 do 31 odstotkov glasov in bi lahko prvič oblikovali avstrijsko vlado.

Svobodnjaki so največ glasov osvojili tudi na nedeljskih evropskih volitvah, ko jih je podprlo 25,4 odstotka Avstrijcev. Vladajoča ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Nehammerja je dobila 24,5 odstotka glasov, na tretjem mestu so socialdemokrati s 23,2 odstotka glasov.

Zajeziti hoče nezakonite migracije

Nehammer je po nedeljskih volitvah dejal, da je slišal sporočilo volivcev. Napovedal je, da si bo pred parlamentarnimi volitvami prizadeval odpraviti njihove pomisleke in da bo med drugim zajezil nezakonite migracije.

Z zmago na septembrskih volitvah bi svobodnjaki lahko prvič oblikovali avstrijsko vlado. Po ocenah analitikov, na katere se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, je sicer možno, da bo FPÖ težko našla partnerje za oblikovanje večine v parlamentu, saj naj bi se v parlament uvrstilo rekordno število strank. Prvič v Avstriji bi lahko bila za oblikovanje večine na državni ravni potrebna koalicija treh strank.

Svobodnjaki so bili že večkrat del avstrijske vladajoče koalicije, nazadnje skupaj z ljudsko stranko med letoma 2017 in 2019, a še nikoli niso vodili vlade.

ÖVP trenutno vlada Avstriji v koaliciji z Zelenimi, vendar priljubljenost obeh strank v zadnjem času upada. Glede na ankete bi ljudsko stranko na parlamentarnih volitvah podprlo okoli 21 odstotkov volivcev.

To jesen so v Avstriji predvidene še deželne volitve na Predarlskem, ki bodo 13. oktobra, ter deželne volitve na avstrijskem Štajerskem, ki bodo predvidoma novembra.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine