Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Dalmaciji je po cenah kave med rekorderji otok Hvar

Na Hrvaškem se je cena kave od marca lani do marca letos zvišala za 7,4 odstotka, kar je največ med državami Evropski uniji.
Skodelici kave. FOTO: Luisa Gonzalez/Reuters
Skodelici kave. FOTO: Luisa Gonzalez/Reuters
STA
26. 5. 2024 | 08:16
26. 5. 2024 | 08:25
2:39

Hrvaški mediji so pred bližajočo se turistično sezono začeli opozarjati na visoke cene kave. Rast cen kavnih napitkov v primerjavi z minulim letom opažajo tako v Dalmaciji kot v Istri in na Kvarnerju, kjer kava z mlekom v enem od opatijskih hotelov stane kar šest evrov. Na ravni države se je kava v zadnjem letu podražila za dobrih sedem odstotkov.

V Dalmaciji je po cenah kave med rekorderji otok Hvar. Hrvaški časnik Večernji list je kot primer navedel eno od kavarn na rivi, kjer je kava z mlekom februarja lani stala tri evre, poleti 4,10 evra, danes pa je že 4,50 evra.

Hrvaški portal Net je kot eno od najdražjih izpostavil kavo v enem od opatijskih hotelov na elitni lokaciji, kjer kava z mlekom stane šest evrov. Fotografijo računa je poslal eden od bralcev portala, ki je ob njej zapisal: »Če ste mislili, da je Hvar drag, je Opatija nora.« Predsednik združenja gostincev Kvarnerja in Istre Vedran Jakominić je za portal hrvaške televizije N1 priznal, da so cene kave res visoke, a da je zgražanje nad njimi nepotrebno.

»V konkretnem primeru v Opatiji gre za hotel na vrhunski lokaciji, ki s to ceno želi odvrniti sprehajalce od tega, da tam sedijo in motijo goste. To je njihova odločitev in takšne cene imajo že 20 let,« je za N1 izavil Jakominić. Dodal je, da je v Opatiji mogoče najti tudi kavarne s kavo, ki stane po evro in pol.

Poudaril je, da je cena v omenjenem hotelu v Opatiji visoka zaradi lokacije, pogleda na morje in podobno. »To so vrhunske lokacije, kjer ceno oblikuje povpraševanje,« je še dejal in dodal, da Hrvaška potrebuje višje cene in manj gostov.

Na Hrvaškem se je cena kave od marca lani do marca letos po podatkih Eurostata zvišala za 7,4 odstotka, kar je največ med državami EU. V približno polovici držav članic se je kava pocenila, na ravni celotne EU pa se je zvišala za en odstotek.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine