Kitajska ne dovoli vohljati po laboratoriju

Zavrnila je načrt Svetovne zdravstvene organizacije za drugo fazo preiskave o izvoru koronavirusa na Kitajskem.
Fotografija: Svetovna zdravstvena organizacija je med drugim pozvala k nadaljnjim raziskavam živalskih tržnic v in okoli kitajskega mesta Wuhan, kjer je virus najprej izbruhnil. FOTO: Hector Retamal/AFP
Odpri galerijo
Svetovna zdravstvena organizacija je med drugim pozvala k nadaljnjim raziskavam živalskih tržnic v in okoli kitajskega mesta Wuhan, kjer je virus najprej izbruhnil. FOTO: Hector Retamal/AFP

Oblasti v Pekingu so danes zavrnile načrt Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za drugo fazo preiskave o izvoru novega koronavirusa na Kitajskem, v okviru katere bi strokovnjaki pregledali tudi laboratorij v Wuhanu. Bela hiša stališče Kitajske označuje za neodgovorno in nevarno.

»Ne bomo sprejeli takšnega načrta iskanja izvora virusa, saj v določenih delih ni v skladu z zdravo pametjo in ne spoštuje znanosti,« je povedal namestnik kitajskega zdravstvenega ministra Zeng Yixin.

Povedal je, da je bil osupel, ko je prvič prebral načrt WHO, ker je v njem hipoteza, da je zaradi kitajskih kršitev laboratorijskih protokolov virus med raziskovanjem ušel iz laboratorija, poročajo tuje tiskovne agencije.
 

Peking nasprotuje politizaciji študije


»Upamo, da bo WHO resno ponovno pregledala razmisleke in predloge kitajskih znanstvenikov ter ugotavljanje izvora covida-19 izvajala kot znanstveno vprašanje in se znebila političnega vmešavanja,« je dejal Zeng. Dodal je, da Peking nasprotuje politizaciji študije.

Namestnik kitajskega zdravstvenega ministra ter drugi kitajski uradniki in znanstveniki so WHO pozvali, naj iskanje izvora novega koronavirusa razširi tudi na druge države.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je bila kritična do stališča Pekinga. »Njihovo stališče je neodgovorno in če smo iskreni, nevarno ... Zdaj ni čas za izmikanje,« je povedala.
 

Preiskava WHO je ves čas tarča kritik


WHO je v petek predlagala drugo fazo preiskave o izvoru novega koronavirusa na Kitajskem. Med drugim predlaga revizijo ustreznih laboratorijev in raziskovalnih ustanov, ki so delovale na območju izbruha virusa, ki so ga prvič potrdili decembra 2019. Ob tem so pozvali k nadaljnjim raziskavam živalskih tržnic v in okoli kitajskega mesta Wuhan, kjer je virus najprej izbruhnil.

WHO je pod vse večjim pritiskom, da naj uvede novo, bolj poglobljeno preiskavo izvora covida-19. Organizacija je namreč šele januarja letos, več kot leto po tistem, ko se je novi koronavirus prvič pojavil, v Wuhan poslala ekipo neodvisnih mednarodnih strokovnjakov, ki naj bi skupaj s kitajskimi kolegi preiskali izvor pandemije. A preiskava je bila ves čas tarča kritik, da je prepozna ter za povrhu še nepregledna in preveč pod nadzorom Pekinga.
 

Preberite še:

Komentarji: