Kitajska obsodila Janšev poziv voditeljem članic EU

Slovenski premier Janez Janša je v pismu voditelje članic Evropske unije pozval, naj podprejo Litvo in nastopijo proti Kitajski.
Fotografija: Vlada Janeza Janše je zaostrila odnose s Kitajsko. FOTO: David Gray/Reuters
Odpri galerijo
Vlada Janeza Janše je zaostrila odnose s Kitajsko. FOTO: David Gray/Reuters

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes kritiziralo slovenskega premiera Janeza Janšo, ker je v pismu voditelje članic Evropske unije pozval, naj podprejo Litvo in nastopijo proti kitajskim pritiskom. Kitajska je Slovenijo in EU pozvala k objektivnosti pri obravnavanju vprašanj, povezanih s Tajvanom.

»Kitajska poziva Slovenijo in EU, naj imata pravilno in objektivno stališče do vprašanj, povezanih s Tajvanom, in naj te teme ne uporabljata za ustvarjanje novih težav v odnosih med Kitajsko in EU,« je novinarjem povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

Odločitev Kitajske, da iz Litve zaradi spora o Tajvanu umakne svojega veleposlanika, je Janša v pismu, ki ga je objavil portal Politico, označil za nesprejemljivo. Napovedal je še, da bo odločitev prizadela vezi med EU in Kitajsko, poroča tiskovna agencija Reuters.

image_alt
Tajvan bo še naprej ključ do globalnega miru


»Litva, kot vse članice EU, je suverena država in ima vso pravico razvijati odnose s Tajvanom. Izraziti moramo bolj proaktivno in odločno solidarnost z Litvo. Pokazati moramo Kitajski, da se podpiramo in da ji ne bomo dovolili, da grozi komur koli med nami,« je Janša zapisal v pismu, objavljenem 13. septembra.

Janša je v pismu voditelje članic Unije pozval k podpori Litvi v odnosu do Kitajske na neformalni večerji o Kitajski in trgovini, ki bo 5. oktobra v Sloveniji, dan pred vrhom EU in Zahodnega Balkana.

Tajvansko zunanje ministrstvo je medtem Janševo pismo pozdravilo. »Vidno je, da je podpora mednarodnega demokratičnega tabora za dve državi Tajvan in Litvo vse močnejša,« so zapisali.

Kitajska je avgusta ostro protestirala, ker je Litva odobrila odprtje predstavništva Tajvana v Vilni. Odpoklicala je svojega veleposlanika v Vilni, od Litve pa je zahtevala, da umakne svojega veleposlanika iz Pekinga. Odločitev Vilne, da dovoli predstavništvo Tajvana, »grobo spodkopava suverenost Kitajske in njeno ozemeljsko celovitost,« so ocenili na Kitajskem zunanjem ministrstvu.

Preberite še:

Komentarji: