Kljub manjšem številu se protestniki še vedno spopadajo s policijo (FOTO)

Na družbenih omrežjih so že pojavili namigi, da bodo rumeni jopiči protestirali tudi na silvestrovo.
Fotografija: Udeležba na protestih že nekaj časa pada. FOTO: Christian Hartmann/Reuters
Odpri galerijo
Udeležba na protestih že nekaj časa pada. FOTO: Christian Hartmann/Reuters

Tudi danes so na francoskih ulicah potekali protesti rumenih jopičev. V Parizu se je okoli 800 protestnikov zbralo v bližini francoske javne televizije in komercialne BFM, kjer so vzklikali »lažne novice« in zahtevali odstop predsednika Emmanuela Macrona. Takoj zatem so se odpravili proti bližnji tramvajski progi, kjer so se spopadli s policijo. Varnostne sile so uporabile solzivec, nekaj ljudi so tudi pridržale.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Po poročanju STA je policija uporabila solzivec tudi proti protestnikom v Nantesu na zahodu države ter v Metzu, kjer se je zbralo okoli 400 ljudi. V Marseillu se je protestnega shoda udeležilo 900 ljudi, v Bordeauxu pa je odstop francoskega predsednika zahtevalo kar 2400 ljudi. Iz Lilla na severu Francije sporočajo, da je bilo v spopadih s policijskimi enotami ranjenih več protestnikov.

FOTO: Mehdi Fedouach/AFP
FOTO: Mehdi Fedouach/AFP

 

Udeležba na protestih vztrajno pada


Kljub nekaterim izgredom se je na tokratnih protestih pojavilo precej manjše število Francozov kot v prejšnjih tednih. Minuli teden so pristojne službe v Parizu naštele okoli 38.600 protestnikov, na vrhuncu protestov 17. novembra pa je na francoske ulice prišlo več kot 282.000 ljudi. Udeležba na protestih že nekaj časa pada, to pa je še toliko bolj razvidno, od kar je francoska vlada sprejela sveženj ukrepov v vrednosti 10 milijard evrov, ki naj bi olajšal življenje upokojencev in delavcev z nižjimi plačami.



Na družbenih omrežjih so že pojavili namigi, da bodo protestniki protestirali tudi na Silvestrovo. Po poročanju APF se je na Facebooku že 8000 Francozov prijavilo na proteste, ki bodo menda potekali na Elizejskih poljanah v Parizu. Protest naj bi bil »prazničen in nenasilen dogodek«.

FOTO: Claude Paris/AFP
FOTO: Claude Paris/AFP


Protestni shodi so se sicer začeli 17. novembra. Rumeni jopiči so sprva protestirali proti dvigu trošarin na gorivo, ki ga je napovedal predsednik Macron, vendar je kmalu zatem protest prerasel v protivladne demonstracije.

FOTO: Pascal Pavani/AFP
FOTO: Pascal Pavani/AFP


FOTO: Claude Paris/AFP
FOTO: Claude Paris/AFP

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: