Kočljiva pomoč za HDZ iz Bruslja

Nastop Ursule von der Leyen, ki je trajal dve sekundi, je sprožil val kritik.
Fotografija: V Berlaymontu, kjer Ursula von der Leyen tudi živi, so priznali napako, a opravičili se niso. FOTO: John Thys/Reuters
Odpri galerijo
V Berlaymontu, kjer Ursula von der Leyen tudi živi, so priznali napako, a opravičili se niso. FOTO: John Thys/Reuters

Bruselj – »Varna Hrvaška,« so v kratkem videospotu za HDZ drug za drugim v hrvaškem jeziku (razen premiera Janeza Janše) v kratkem spotu ponavljali vodilni politiki iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP).

Znotraj EPP in v drugih političnih strankah takšna pomoč v volilni kampanji sicer ni nič nenavadnega, a kar nekaj kritik je sprožilo sodelovanje predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen, ki v videu prva izreka slogan HDZ. Za institucijo, ki bi načelno morala biti nevtralna, je takšno ravnanje kočljivo. Neposredno vpletanje vrha iz bruseljske palače Berlaymont v nacionalne strankarske zadeve velja za veliko izjemo.
 

Res le osebno stališče?


Da odločitev ni bila najbolj modra, so v evropski komisiji začeli priznavati kmalu po prvih kritikah. Tiskovni predstavnik Eric Mamer je že v nedeljo sporočil, da je bila namera Ursula von der Leyen osebna politična podpora. Ker je bil v ozadju posnetka Berlaymont – predsednica v njem tudi živi –, je bilo očitno, da je bila posneta v sami instituciji. Nato so še navedli, da je bilo ob njenem posnetku šele v postprodukciji v Zagrebu zapisano, da je predsednica evropske komisije.

Člani evropske komisije imajo v svojem kodeksu dovoljenje za izražanje osebnih političnih stališč, a vzdržati se morajo javnih izjav ali nastopov v imenu strank. Za druge nastopajoče v videu, ki je bil uporabljen v končnici kampanje in naj bi pokazal dobro povezanost šefa HDZ Andreja Plenkovića z evropskimi politiki, takšnih omejitev ni. Sodelovali so, denimo, avstrijski kancler Sebastian Kurz, vodja EPP v evropskem parlamentu Manfred Weber, predsednik EPP Donald Tusk.


Brez Orbána in Merklove


Barve nemške CDU, iz katere prihaja Ursula von der Leyen, je zastopala predsednica stranke in ministrica za obrambo Annegret Kramp Karrenbauer. Med znanimi politiki, ki so nastopili v videu, ni bilo nemške kanclerke Angele Merkel in madžarskega premiera Viktorja Orbána. V evropski komisiji so se že tako tradicionalno v širokem krogu izognili komentiranju notranjih zadev v državah članicah, denimo pred referendumom o brexitu ali ravnanju madžarske vlade.

Kako politična naj bo sicer bolj tehnokratska evropska komisija, je eno od zapletenih vprašanj EU. Jean-Claude Juncker je rad ponavljal, da je evropska komisija pod njegovim vodstvom politična, ne da bi bilo povsem jasno, kaj s tem misli. Ursula von der Leyen je svojo evropsko komisijo ob izvolitvi razglasila za – geopolitično. Videti je, kot da bo zaplet s HDZ in Ursulo von der Leyen lahko sprožil razprave, kaj je prava mera političnosti evropske komisije.

V Berlaymontu so na koncu priznali napake (menda nenamerne) in zagotovili, da se ne bodo več ponovile. A opravičili se niso.

Preberite še:

Komentarji: