Kopičenje strašnih neznank

Ločitveni sporazum z EU bo v prihodnjih dneh najverjetneje postal žrtev politične blokade na Otoku.
Fotografija: Nasprotniki brexita protestirajo pred britanskim parlamentom. FOTO: Adrian DENNIS / AFP
Odpri galerijo
Nasprotniki brexita protestirajo pred britanskim parlamentom. FOTO: Adrian DENNIS / AFP

Torkovo glasovanje o sporazumu o brexitu v britanskem parlamentu bo eden od ključnih trenutkov procesa britanskega izstopanja iz EU. Nejasne posledice zelo verjetne zavrnitve sporazuma v kombinaciji s politično blokado na Otoku ustvarjajo položaj, v katerem se teoretično lahko zgodi karkoli.

Spodnji dom britanskega parlamenta pojutrišnjem najverjetneje ne bo potrdil ločitvenega sporazuma z EU. Konservativna vlada bi lahko glasovanje v 650-članski zbornici po najbolj pesimističnih napovedih izgubila z razliko več kot 200 glasov. Tako visok poraz bi ustrezno odražal globok razkol ne samo znotraj vladajoče konservativne stranke, pač pa britanske politike nasploh.

Britanska premierka Theresa May je danes še enkrat znova opozorila pred posledicami, ki bi jih po njenem prepričanju prinesla zavrnitev ločitvenega sporazuma, ki ga je njena vlada novembra lani dosegla z EU, in poudarila pomen odločitve, ki jo bodo sprejeli britanski poslanci. »Če se parlament ne poenoti in v nasprotju z nacionalnim interesom zavrne sporazum, obstaja možnost, da bomo iz EU izstopili brez dogovora, z vso negotovostjo, ki bi jo to posledično imelo za delovna mesta in varnost.«

Poleg kaotičnega brexita po premierkinem prepričanju obstaja samo še ena alternativa ločitvenemu sporazumu, in sicer obstanek države v EU, s čimer pa bi politika tvegala nastanek nepopravljive škode za britansko demokracijo.

Vse kaže, da britanski premierki Theresi May ne bo uspelo prepričati poslancev, naj podprejo njen dogovor z EU.  FOTO: AFP /Mark DUFFY 
Vse kaže, da britanski premierki Theresi May ne bo uspelo prepričati poslancev, naj podprejo njen dogovor z EU.  FOTO: AFP /Mark DUFFY 


Kot so opozorili nekateri analitiki, si vlada ni naredila nikakršne usluge s tem, da je v izogib porazu prestavila parlamentarno glasovanje iz začetka decembra na sredino januarja. Nasprotniki sporazuma ostajajo namreč trdno prepričani, da bo njegova zavrnitev prvi korak v smeri najtršega možnega brexita oziroma razpisa vnovičnega referenduma, na kateremu bi ustavili izstopanje države iz EU.


Odsotnost alternative


Obstoječa evropska in britanska zakonodaja predvideva, da bo Združeno kraljestvo 29. marca v vsakem primeru izstopilo iz EU, z ločitvenim sporazumom ali brez. Britanski poslanci so si na pobudo nasprotnikov izstopa brez dogovora minuli teden priborili pravico, da lahko v primeru zavrnitve ločitvenega sporazuma sami predlagajo zakonodajne spremembe in z njimi izsilijo drugačno različico brexita od tiste, ki jo predlaga vlada. Toda ključno vprašanje je, ali se lahko uporniki poenotijo o alternativi.

Za zdaj o tem ni nikakršnega dokaza, tako kot ni nobenega dokaza, da bo britanska opozicija uspela zbrati dovolj podpore za izglasovanje nezaupnice vladi, v primeru da ta izgubi torkovo glasovanje.

Morda največja neznanka med vsemi je EU in njena reakcija na parlamentarni "ne". Bruselj je pred glasovanjem Theresi May obljubil dodatna pisna pojasnila glede varovala za preprečitev nastanka fizične meje na irskem otoku, z britanskega vidika zagotovo najbolj spornega dela ločitvenega sporazuma. Čeprav vse kaže, da ta ne bodo dovolj, to še ne pomeni, da EU z nekaj popuščanja ne more spremeniti toka dogodkov in ga obrniti v bolj pozitivno smer.

Komentarji: