Korak naprej v prizadevanjih za razrešitev Donalda Trumpa

Demokrati so sestavili poročilo o preiskavi razrešitve predsednika Trumpa.
Fotografija: Demokrat Adam Schiff. FOTO: Alex Wong/AFP
Odpri galerijo
Demokrat Adam Schiff. FOTO: Alex Wong/AFP

New York – Ameriški demokrati republikanskega predsednika Donalda Trumpa na tristotih straneh obtožujejo zlorabe oblasti za pridobivanje tujega vpliva na ameriške volitve. Odbor predstavniškega doma za obveščevalne zadeve kalifornijskega demokrata Adama Schiffa je povzel dosedanja zaslišanja in dodal obtožbo oviranja preiskave o razrešitvi.

Predsednik je dal svojim osebnim in političnim interesom prednost pred nacionalnimi interesi ZDA, poskušal je spodkopati integriteto ameriških predsedniških volitev ter je ogrozil nacionalno varnost, je zapisano v poročilu odbora predstavniškega doma, ki je preiskoval predsednikovo razrešitev. V sredo bo zadevo prevzel pravosodni odbor pod nadzorom newyorškega demokrata Jerrolda Nadlerja in med pisanjem obtožnice se bo ogorčeno nasprotovanje nadaljevalo. Če bo, kot je pričakovati, demokratska večina v vsem predstavniškem domu glasovala zanjo, se bo slika najbrž obrnila v senatu, kjer imajo večino republikanci.

Predsednik Donald Trump in prva dama Melania v Londonu.<br />
FOTO: Niklas Halle'n/AFP
Predsednik Donald Trump in prva dama Melania v Londonu.
FOTO: Niklas Halle'n/AFP


Ne glede na to, kaj mu očitajo demokrati, za predsednikom Trumpom še naprej stoji trdno jedro republikanskih volivcev. Verjamejo mu, ko pravi, da se bojuje za njihova delovna mesta in za dobrodelujoče gospodarstvo, in dokler bo tako, ga bodo zagovarjali tudi strankarski kolegi v kongresu. Ti že ves čas demokratske preiskave skupaj s Trumpom poudarjajo, da je to lov na čarovnice, da bi odstranili izvoljenega predsednika, saj po njihovem prepričanju nobena od prič ni dokazala predsednikovega podkupovanja ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega z zadrževanjem vojaške pomoči do preiskave delovanja nekdanjega demokratskega predsednika Joeja Bidna v tej državi.

Vse priče so poročale iz druge ali celo tretje roke, poleg tega pa je Ukrajina na koncu dobila vojaško pomoč brez preiskave Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja. Ta je po prepričanju republikancev predvsem zaradi svojega priimka sedel v upravnem odboru največjega zasebnega proizvajalca zemeljskega plina Burisma Holdings v lastništvu zelo dvomljivega oligarha. Če demokrati domnevajo, da je predsednik samo pravočasno izvedel za obtožbo žvižgača in zato dovolil vojaško pomoč, republikanska stran obtožuje, da je v javnosti neimenovani analitik obveščevalne agencije Cia deloval skupaj s Schiffom in morda celo Bidnom.

Dokazi predsednikovega neustreznega obnašanja so jasni, prav tako njegovo zaviranje preiskave, piše v demokratskem poročilu, ki omenja tudi telefonske pogovore najvišjega republikanca v odboru za obveščevalne zadeve Devina Nunesa s sodelavcem predsednikovega osebnega odvetnika Levom Parnasom. Poslovnež ukrajinskega rodu je bil aretiran zaradi suma nezakonitih donacij republikanski stranki in sodeluje s preiskovalci domnevnih predsednikovih nepravilnosti.

Joe in Hunter Biden. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Joe in Hunter Biden. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Kalifornijski republikanec Nunes zdaj toži televizijsko postajo CNN za 435 milijonov dolarjev zaradi članka, ki mu je pripisal srečanje z nekdanjim ukrajinskim tožilcem Viktorjem Šokinom, prav tistim, ki je preiskoval Burismo in za katerega je Joe Biden dosegel odpustitev. Po trditvah novinarke Vicky Ward je Nunes poskušal pridobiti čim več umazanih podrobnosti o demokratskem predsedniškem kandidatu Bidnu, ki še vedno velja za favorita. Na zmerni strani demokratskih kandidatov se sicer hitro vzpenja nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg in tudi zaradi njega se je iz tekme umaknila senatorka Kamala Harris.
 
 

Komentarji: