Koronavirus se nevarno približuje Donaldu Trumpu in vsej Beli hiši

Posredno Trumpovo rokovanje z okuženim udeležencem februarske konference v Marylandu?
Fotografija: Rokovanje predsednika Donalda Trumpa z Mattom Schlappom iz Ameriške konservativne zveze ACU. FOTO: Yuri Gripas/Reuters
Odpri galerijo
Rokovanje predsednika Donalda Trumpa z Mattom Schlappom iz Ameriške konservativne zveze ACU. FOTO: Yuri Gripas/Reuters

Washington – Tudi v ZDA se koronavirus širi veliko hitreje, kot so v javnosti napovedovali politiki s predsednikom Donaldom Trumpom na čelu, zdaj pa se ta nevarno približuje tudi republikanskemu prvaku. Pri Ameriški konservativni zvezi ACU so sporočili, da se je neimenovani okuženi udeleženec konference konservativne politične akcije CPAC konec februarja v bližini prestolnice Washington rokoval z njihovim predsednikom, ta pa s Trumpom.

Pri ACU zdaj nakazujejo, da je bil 55-letni oboleli udeleženec veliko bolj navzoč, kot so poročali prej, njihov predsednik Matt Schlapp se je menda z njim rokoval, preden se je s Trumpom. Konference v marylandskem National Harborju so se udeležili tudi podpredsednik Mike Pence, prva hči Ivanka in njen soprog Jared Kushner, prvi sin Donald Jr. ter vrsta ministrov z državnim sekretarjem Mikom Pompeom na čelu.

Schlapp, ki se je rokoval tudi z Ivanko, njenim možem Jaredom in njenim bratom Donaldom Jr., je po lastnih besedah »zdrav kot konj«, vidni teksaški republikanec in nekdanji predsedniški kandidat Ted Cruz, ki je bil tudi navzoč, pa je naznanil štirinajstdnevno osamitev. Pravi, da nima simptomov, obolelega udeleženca konference pa zdravijo v New Jerseyju.

Ivanka Trump s kanadskim premierom Justinom Trudeaujem sredi februarja v Washingtonu. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Ivanka Trump s kanadskim premierom Justinom Trudeaujem sredi februarja v Washingtonu. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters


V ZDA je bilo do nedelje zvečer že več kot petsto okuženih, devetnajst jih je za posledicami koronavirusa umrlo. Zaradi velikega pomanjkanja delujočih testov pa se bojijo, da je bolnikov v resnici še veliko več. Po zvezni državi Washington in Kaliforniji so izredno stanje razglasili tudi v New Yorku. Pristojni še vedno spremljajo dogajanje v večjih žariščih bolezni z znanim virom okužbe, v washingtonskem primeru je to dom za ostarele v bližini Seattla in v newyorškem odvetnik iz New Rochella z delovnim mestom na Manhattnu.

A se tudi v ZDA število okuženih hitro širi, na tisoče ljudi je v prostovoljni ali odrejeni karanteni. Primerov, kot je taksist iz newyorškega Queensa, ki je prikorakal v bolnišnico, zaradi česar je moralo v karanteno štirideset zdravnikov in drugega osebja, je vse več. Američani marsikje panično nakupujejo živila in druge potrebščine, guverner New Yorka Andrew Cuomo pa z zaprtjem grozi trgovinam, ki navijajo cene mask in razkužil za roke.



Kot so pokazali dokumenti združenja ameriških bolnišnic, ki so pricurljali v javnost, predvidevajo 96 milijonov okuženih ljudi, od katerih naj bi jih 4,8 milijona že kmalu potrebovalo zdravniško pomoč, skoraj pol milijona od njih brez upanja na ozdravitev. Zaradi izjav o majhnih tveganjih je vse bolj na tapeti republikanski predsednik Donald Trump, problem za administracijo kljub 8,3 milijarde dolarjev za spopad z boleznijo, ki jih je odobril kongres, postaja pomanjkanje testov.

Trump za to obtožuje prejšnjo administracijo demokrata Baracka Obame, kritiki sedanjega republikanskega predsednika pa opozarjajo na njegove netočnosti in domnevajo, da bodo njegove značajske značilnosti zmanjšale pripravljenost države za spopad z resno krizo.

Križarka Grand Princess v ozadju. FOTO: Stephen Lam/Reuters
Križarka Grand Princess v ozadju. FOTO: Stephen Lam/Reuters


Delo od doma


Vse bolj zaskrbljeni so tudi sorodniki in znanci 3500 potnikov pred San Franciscom zasidrane križarke Grand Princess, ki jih ne izpustijo na obalo. Pri več kot dvajsetih so že odkrili okužbo, čeprav so lahko testirali le 46 ljudi. Potem ko je že tragična odisejada japonske križarke Diamond Princess pokazala, kako hitro se lahko v takšnih pogojih širi bolezen, naj bi danes dovolili izkrcanje v Oaklandu. Anthony Fauci iz Ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni zdaj starejšim in bolnim odsvetuje dopustovanje na križarkah.

Vse več ameriških podjetij svojim zaposlenim priporoča, naj, če se le da, delajo od doma, med njimi Apple, Microsoft in Bank of America. Drugi priporočajo poldrugi meter in več razdalje med njimi in strankami, nekatere ekonomiste pa že skrbi rast, čeprav se je tudi februarja zaposlovanje povečalo.

Centralna banka Fed je že znižala obresti, a opazovalci ne izključujejo še kakšnega nižanja, če se bo gospodarski položaj poslabšal. Nekateri že pozivajo tudi k vračanju farmacevtske proizvodnje v ZDA, saj je država vse bolj odvisna od kitajskih proizvajalcev in dobaviteljev.

Komentarji: