Kriza v Sudanu: več kot 100 mrtvih protestnikov

Kitajska in Rusija sta blokirali poskus VB in Nemčije pri ZN, da bi pozvali sudansko vojsko k iskanju mirne rešitve.
Fotografija: Protestniki zahtevajo spremembo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Protestniki zahtevajo spremembo. FOTO: Reuters

Število smrtnih žrtev zaradi napada vladnih sil na mirne protestnike je po oceni sudanske opozicije naraslo na vsaj 100, poroča BBC, več kot 300 jih je ranjenih. Nemiri so spet izbruhnili, ko so paravojaške skupine streljale na neoborožene protestnike, ki že več mesecev zahtevajo prenos oblasti z vojske na civilno vlado.

V prestolnici Kartum so iz Nila potegnili vsaj 40 trupel, poroča BBC, ki se sklicuje na opozicijske aktiviste. Potem ko so protestnike umorili s streli, mačetami ali jih pretepli do smrti, so jih odvrgli v vodo.



Po poročilih lokalnih medijev so paravojaške skupine hodile po mestnih ulicah in streljale na civiliste. Napade je obsodilo že več držav, toda to ne bo spremenilo ničesar.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Velika Britanija in Nemčija sta namreč pri Združenih narodih poskušali pozvati sudansko vlado k iskanju mirne rešitve, toda Kitajska je s podporo Rusije ta poskus blokirala.

Protestniki so bili na ulicah že več mesecev, preden je bil Omar al Bašir aprila prisiljen v odhod po 30 letih na oblasti. Opozicijski predstavniki so se menda z vojsko sicer pogajali za vzpostavitev civilnih oblasti, a kljub temu so nato vojaške sile v ponedeljek s silo pregnale protestnike s trga.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Sudanska vojska je sporočila, da je odstopila od vseh predhodnih dogovorov z opozicijo in pozvala k razpisu volitev v najkasneje devetih mesecih. Opozicijski predstavniki so medtem prepričani, da je za pripravo poštenih volitev nujno precej daljše časovno obdobje.

Več iz te teme:

Komentarji: