Kronski princ pričakuje, da bodo morilci odgovarjali za krut umor

Mohamed bin Salman se je zavzel za to, da bodo vsi krivci za novinarjevo smrt ostro kaznovani. 
Fotografija: Kronski princ zanika, da bi imel prste vmes pri umoru. FOTO: Handout Reuters
Odpri galerijo
Kronski princ zanika, da bi imel prste vmes pri umoru. FOTO: Handout Reuters

Savdski kronski princa Mohamed bin Salman je spregovoril na gospodarskem forumu v Riadu. Njegov govor je pričakoval malodane ves svet, predvsem v luči nedavnega umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija. Ali bo princ o tem sploh spregovoril, najprej sploh ni bilo povsem jasno.

Bin Salman je o umoru dejal, da pričakuje, da bodo krivci za grozljiv umor kaznovani. »Zločin je bil boleč za vse Savdijce, a s Turčijo zaradi tega ne bo prišlo do nikakršnega razkola,« je bil jasen princ. »Veliko ljudi se trudi, da bi uničili dobre odnose s Turčijo, a se to ne bo zgodilo.To jim ne bo uspelo, dokler bo savdskemu kralju ime Salman in prestolonasledniku Mohamed bin Salman in dokler se bo turški predsednik pisal Erdogan.«



Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je včeraj povedal, da je bil umor političen, zanj pa so odgovorni pripadniki savdske obveščevalne službe in drugi posamezniki. S kronskim princem je danes govoril po telefonu o ukrepih, potrebnih za osvetlitev umora Džamala Hašodžija. Telefonski pogovor je potekal na prošnjo savdskega princa, navaja BBC.

Savdijske oblasti medtem še vedno vztrajno zatrjujejo, da kronski princ ni imel nobene povezave z umorom novinarja, ki je umrl 2. oktobra. Znan je bil kot glasen in oster kritik savdskega režima.

Za krut umor so obdolžili 15 savdskih agentov, ki naj bi Hašodžija »ubili po nesreči« po spodletelem mučenju. Ameriški predsednik Donald Trump je savdski odziv na umor Hašodžija označil za »najslabše prikrivanje vseh časov«. Dodal je, da bi morali biti organizatorji »v velikih težavah«.

Kralj Salman in kronski princ sta sprejela sinova umorjenega novinarja. FOTO: Handout Reuters
Kralj Salman in kronski princ sta sprejela sinova umorjenega novinarja. FOTO: Handout Reuters


Bin Salman je 5. oktobra sicer dal intervju za časnik Bloombeg in v njem dejal, da je »slišal neke govorice«. O Hašodžiju je dejal, da je menda vstopil v prostore veleposlaništva v Istanbulu in po nekaj minut oziroma eni uri odšel. »Nisem prepričan«, je dejal kronski princ v intervjuju. 

Skupaj z očetom, kraljem Salmanom, sta včeraj pred kamerami sprejela Hašodžijeva sinova, ki menda ne smeta zapustiti Savdske Arabije, in jima stisnila roko. 

Tridnevne konference naj bi se sprva udeležilo veliko uglednih medijskih hiš in gospodarstvenikov, a so po krutem umoru nekateri udeležbo odpovedali. Za Savdsko Arabijo je izjemno pomembna, tudi zato je savdski kronski princ najbrž stisnil zobe in stopil pred javnost.  

Komentarji: