Kurti volil v Albaniji, oster odziv Vučića

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki se mudi na obisku v Bruslju, je ocenil, da gre za jasno sporočilo kosovskega premiera.
Fotografija: »Albin Kurti se hvali s tem, da je glasoval v Albaniji, s čimer de facto sporoča, da je vseeno, ali ste v Tirani ali v Prištini, da je to ista država,« je potezo kosovskega premiera komentiral Aleksandar Vučić. FOTO: Florion Goga/Reuters
Odpri galerijo
»Albin Kurti se hvali s tem, da je glasoval v Albaniji, s čimer de facto sporoča, da je vseeno, ali ste v Tirani ali v Prištini, da je to ista država,« je potezo kosovskega premiera komentiral Aleksandar Vučić. FOTO: Florion Goga/Reuters

Kosovski premier Albin Kurti iz vrst nacionalistične stranke Samoopredelitev (Vetevendosje) je včeraj oddal svoj glas na parlamentarnih volitvah v Albaniji, kar je sprožilo oster odziv Beograda. Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki se mudi na obisku v Bruslju, je ocenil, da gre za nekonstruktiven pristop in jasno sporočilo, ki so ga razumeli.

»To, na kar sem danes opozoril (posebnega predstavnika EU za dialog med Beogradom in Prištino) Miroslava Lajčaka, je dejstvo, da se Albin Kurti hvali s tem, da je glasoval v Albaniji, s čimer de facto sporoča, da je vseeno, ali ste v Tirani ali v Prištini, da je to ista država,« je v nedeljo zvečer po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug povedal Vučić.
 

Za Vučića blagi odzivi primer dvojnih standardov


»Predstavljajte si (...) da bi jaz glasoval v Gračanici ali nekem drugem mestu na Kosovu. To bi bil škandal svetovnih razsežnosti, čeprav teh dveh stvari ne gre primerjati, saj je Kosovo po ustavi in resoluciji 1244 del Srbije,« je nadaljeval. Dejstvo, da je Kurti požel zgolj blage odzive in začudenje, po njegovem znova kaže na dvojne standarde celotne mednarodne skupnosti.

»Glasujete v Albaniji. Dober signal. Vsem je jasno, tako nam kot v svetu, kaj želite povedati. Pravite, da hočete vojno odškodnino od Srbije, razumeli smo, kaj želite povedati. Pravite, da boste vložili tožbo za genocid, čeprav je ne morete, ker niste suverena država, morda preko Albanije ali neke tretje države, tudi to sporočilo nam je jasno,« je Kurtiju iz Bruslja še sporočil Vučić in mu očital nekonstruktiven pristop, zaradi katerega pa si v Beogradu ne povzročajo veliko skrbi.

Kot je ob sklicevanju na albanski portal Exit poročal Tanjug, je Kurti v nedeljo oddal glas na volitvah v Albaniji. Na volišče je prišel v spremstvu kandidata in privržencev Samoopredelitve v Albaniji ter ljudi pozval, naj pridejo na volišča in sprejmejo najboljšo možno odločitev.

»Predstavljajte si (...) da bi jaz glasoval v Gračanici ali nekem drugem mestu na Kosovu. To bi bil škandal svetovnih razsežnosti, čeprav teh dveh stvari ne gre primerjati, saj je Kosovo po ustavi in resoluciji 1244 del Srbije,« je prepričan Vučić. FOTO: Marko Djurica/Reuters
»Predstavljajte si (...) da bi jaz glasoval v Gračanici ali nekem drugem mestu na Kosovu. To bi bil škandal svetovnih razsežnosti, čeprav teh dveh stvari ne gre primerjati, saj je Kosovo po ustavi in resoluciji 1244 del Srbije,« je prepričan Vučić. FOTO: Marko Djurica/Reuters

 

Vučić danes pri Ursuli von der Leyen in Charlesu Michelu


Vučić ima sicer danes na programu pogovore z voditelji EU – predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Josepom Borrellom in evropskim komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem.

Na dnevnem redu obiska so evropska pot Srbije, obnova dialoga s Prištino, boj proti pandemiji covida-19 ter napredek pri cepljenju in širša situacija na Balkanu. Kot je v nedeljo po srečanju z Lajčakom povedal Vučić, pričakuje v sredini maja vabilo na nadaljevanje dialoga s Prištino.

Beograd se je, kot je zatrdil, temu vabilu pripravljen odzvati, saj želi sodelovati pri vsakem dialogu, ki bo konstruktiven in namenjen reševanju težav. Posebej je izpostavil težave na področju energetike.

Preberite še:

Komentarji: