Kriza z ugrabljeno talko na letališču končana

Oče, ki je oborožen v avtomobilu zadrževal hčerko, se je predal policiji.
Fotografija: Specialci so prijeli ugrabitelja otroka. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters
Odpri galerijo
Specialci so prijeli ugrabitelja otroka. FOTO: Fabian Bimmer/Reuters

Po več kot 18 urah se je danes v Hamburgu končala kriza na tamkajšnjem letališču, kjer je oborožen moški v avtomobilu zadrževal svojo štiriletno hčerko. Po dolgotrajnih pogajanjih sta oba zapustila vozilo, moški se je brez upiranja predal, deklica je nepoškodovana, je po poročanju tujih tiskovnih agencij na omrežju X sporočila policija.

Drama je trajala od sobote, ko je 35-letnik okrog 20. ure zapeljal prek varnostne pregrade do območja, kjer so parkirana letala. Pri tem je v zrak izstrelil nekaj strelov in iz vozila vrgel goreči steklenici. Več kot 18 ur je bil nato zabarikadiran v avtomobilu, parkiranem ob letalu turške družbe Turkish Airlines.

V ozadju incidenta naj bi bil spor glede skrbništva z materjo deklice, ki je v soboto tudi prijavila ugrabitev, nato pa čakala na letališču. Vse do razrešitve krize se je z moškim, turškim državljanom, v turščini pogajala ekipa psihologov in policistov, promet na letališču je bil ustavljen, leti preusmerjeni.

Glede na podatke letališča je bilo danes do 11. ure odpovedanih 126 letov. Pet pristankov so preusmerili na druga letališča. V celotnem dnevu je bilo sicer načrtovanih skupno 286 letov - 139 odhodov in 147 prihodov s skupno 34.500 potniki. Že v soboto je bilo zaradi krize odpovedanih ali preusmerjenih 27 poletov.

Na letališču tega mesta na severu Nemčije so se sicer že v preteklosti zgodili varnostni incidenti. Oktobra so tako oblasti zaprle letališče zaradi grožnje z napadom na letu iz Teherana v Hamburg. Julija pa so okoljski aktivisti več ur blokirali njegovo obratovanje.

Tiskovna predstavnica letališča je danes za nemško tiskovno agencijo dpa zagotovila, da letališče izpolnjuje ali celo presega vse zahteve glede varnosti, kljub temu pa se pojavljajo kritike varnostnih standardov na nemških letališčih.

Nemški policijski sindikat tako denimo meni, da dosedanje ukrepanje na tem področju ne zadostuje več. Nepredstavljivo se jim zdi, da so denimo božični sejmi zavarovani z betonskimi barikadami, medtem ko se varnost na letališčih zanemarja, izjavo sindikata navaja dpa.

Da letališča v Nemčiji niso varna, je za Spiegel menil tudi strokovnjak za letalstvo Heinrich Grossbongardt. Kot je izpostavil, so letališča že leta znana kot prednostna tarča terorističnih napadov, tam stojijo letala, napolnjena z gorivom in stotinami potnikov na krovu, zaradi česar so po njegovi oceni njihovi upravljavci in oblasti »nerazumljivo naivni«.

Komentarji: