Logični favorit Johnson in njegovi tekmeci

Med kandidati za naslednika Therese May izstopajo predvsem evroskeptiki.
Fotografija: Kandidati za Downing Street 10: poleg Johnsona, Hunta, Gova in Raaba je v igri še vsaj devet imen. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kandidati za Downing Street 10: poleg Johnsona, Hunta, Gova in Raaba je v igri še vsaj devet imen. FOTO: Reuters

Izbor naslednjega voditelja britanske konservativne stranke, ki bo na položaju premiera nasledil­ Thereso May, bo predvidoma končan do prihodnjega meseca, izmed 13 torijcev, ki so do včeraj uradno potrdili kandidaturo, ­izstopajo predvsem evroskeptični obrazi, ki so na referendumu o brexitu podprli izstop Združenega­ kraljestva iz EU.

V tekmi bodo seveda pomembne izkušnje, ključna pa bo sposobnost kandidatov, da preprečijo nadaljnje odtekanje glasov k evroskeptični stranki Brexit pod vodstvom evroposlanca Nigela Faragea. Konservativci morajo z izbiro voditelja dokazati, da niso obupali nad izstopom iz EU, in spomniti volivce, zakaj je njihova stranka edina, ki lahko uresniči izid referenduma.
 

Boris Johnson


Osrednji obraz referendumske kampanje za brexit je v tem pogledu logični favorit. Boris Johnson si je še pred uradnim začetkom tekme za voditelja konservativcev ustvaril znatno prednost pred ključnimi izzivalci, podpira ga tudi največ konservativnih poslancev. Pretekli spodrsljaji nekdanjega zunanjega ministra in londonskega župana opozarjajo na njegove šibkosti. Toda dejstvo je, da brez Johnsona referendum verjetno ne bi uspel. V boj se spušča z napovedjo, da mora Združeno kraljestvo iz EU izstopiti 31. oktobra, z dogovorom ali brez, in kot kaže, misli resno.
 

Michael Gove


Johnsonov najbližji zasledovalec se kot aktualni minister za okolje v vladi Therese May morda bolje zaveda težkega položaja, v katerem je razklana konservativna stranka. Michael Gove pravi, da je 31. oktober »arbitraren« datum, kar z drugimi besedami pomeni, da ni vklesan v kamen. Po tem, kar se je pripetilo Theresi May, ki je morala dvakrat prestaviti predviden datum brexita, je Gove pri napovedovanju prihodnjih dogodkov, povezanih z britansko ločitvijo, upravičeno previden. Kaj ga torej razlikuje od šefice? Predvsem njegov evroskeptični pedigre.
 

Jeremy Hunt


Naslednik Borisa Johnsona na mestu zunanjega ministra je »remainer«,­ ­ki je poleg premierke verjetno storil največ, da bi evroskeptično krilo stranke prepričal o svoji veri v brexit. Slovenski javnosti je poznan predvsem po izjavah o »vazalstvu«, v spomin otoške pa se je zapisal z ostrimi kritikami na račun obnašanja evropske komisije, pa tudi z mešanimi signali o tem, ali si država lahko privošči brexit brez dogovora. Huntovi največji hibi sta pomanjkanje karizme in prevelika podobnost odhajajoči ministrski predsednici.

delo Foto Delo
delo Foto Delo

 

Dominic Raab


Še en evroskeptik je predstavnik mlade generacije konservativcev, ki se ji je uspelo prebiti na ključne ministrske položaje, po tem, ko so z njih odšli predstavniki stare. Dominic Raab je na položaju ministra za brexit nasledil Davida Davisa, vlado pa zapustil dovolj zgodaj, da mu nihče ne more očitati odgovornosti za njeno porazno vodenje procesa izstopa iz EU. Torijci so v preteklosti nagrajevali mlade ambiciozneže, David Cameron je bil eden izmed njih, Raab pa najverjetneje ne bo imel te sreče, zato lahko stavi samo na izkušnje.
 

Preostali kandidati


Omenjena četverica se ponaša z najvišjimi ratingi, kar ne pomeni, da bo eden od njih postal voditelj stranke. Kot so pokazali pretekli izbori konservativnega voditelja, je favorit redko tisti, ki konča na vrhu. Tudi na zadnjem izboru leta 2016 je bil favorit Boris Johnson, a so torijci na koncu izbrali Thereso May. Enaka je bila zgodba z Davidom Cameronom, Johnom Majorjem in Margaret Thatcher.

Komentarji: