London izključuje možnost menjave zajetih tankerjev

Iran je v zadnjih dneh nakazal pripravljenost na sklenitev dogovora, ki bi umiril napete odnose med državama.
Fotografija: Zaseženi britanski tanker Stena Impero bo do nadaljnjega ostal zasidran v iranskih teritorialnih vodah. Foto Afp
Odpri galerijo
Zaseženi britanski tanker Stena Impero bo do nadaljnjega ostal zasidran v iranskih teritorialnih vodah. Foto Afp

Novi britanski zunanji minister Dominic Raab je zavrnil namigovanja, da bi lahko Združeno kraljestvo z Iranom doseglo dogovor o menjavi britanskega tankerja Stena Impero, ki ga je Iranska revolucionarna garda pred tednom dni zasegla med plutjem skozi Hormuško ožino, za iranski tanker Grace I, ki je bil v začetku meseca zaradi kršenja evropskih sankcij zasežen nedaleč od gibraltarske obale.

Menjava tankerjev ne pride v poštev, je med intervjujem za BBC pojasnil Dominic Raab, pri čemer je vztrajal, da je britanska kraljeva mornarica zakonito zasegla iranski tanker, ki je bil namenjen v Sirijo v nasprotju z mednarodnimi sankcijami. Iranski zaseg britanskega tankerja je, nasprotno, označil za obliko »državnega piratstva«.
 

Iran pripravljen na dogovor


»Stena Impero je bila zasežena na nezakonit način, zato se ne moremo pogovarjati o nekakšnem trgovanju. Gre za spoštovanje mednarodnega prava,« je poudaril Raab.

Dominic Raab je od prejšnjega tedna novi britanski zunanji minister. Foto Reuters
Dominic Raab je od prejšnjega tedna novi britanski zunanji minister. Foto Reuters


Najvišji predstavniki iranskega režima so konec prejšnjega tedna potrdili pripravljenost na umiritev napetosti med državama in nakazali, da bi bili z Londonom pripravljeni skleniti nekakšen dogovor. »Če Britanija odpravi napako, ki jo je storila v Gibraltarju, se bo Iran na to ustrezno odzval,« je v intervjuju za Al Džaziro pojasnil iranski predsednik Hasan Rohani.

Komentarji: