Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Macron si menda želi v Bruslju vodilni položaj za Draghija

Eno glavnih vprašanj v zvezi z evropskimi volitvami je, ali bo Francija podprla drugi mandat Ursule von der Leyen na čelu evropske komisije.
Emmanuel Macron maja letos. FOTO: Ludovic Marin via Reuters
Emmanuel Macron maja letos. FOTO: Ludovic Marin via Reuters
STA
24. 5. 2024 | 12:21
24. 5. 2024 | 13:01
3:09

Francoski predsednik Emmanuel Macron si želi vodilni položaj v Bruslju za nekdanjega italijanskega premiera Maria Draghija po evropskih volitvah, poroča bruseljski portal Politico. Med temi se omenja tudi položaj predsednika evropske komisije, ki jo zdaj vodi Ursula von der Leyen. Nemka si sicer prizadeva za drugi mandat na čelu komisije.

Eno glavnih vprašanj v zvezi z evropskimi volitvami, ki bodo od 6. do 9. junija, je, ali bo Francija podprla drugi mandat Ursule von der Leyen na čelu evropske komisije. Na volitvah se bo odločalo tudi o porazdelitvi sedežev v evropskem parlamentu, ki bo nato izvolil novega predsednika ali predsednico evropske komisije.

Von der Leynova, ki jo je Evropski parlament julija 2019 izvolil za predsednico, si prizadeva za drugi petletni mandat. Macron je sicer odigral ključno vlogo pri tem, da je von der Leynova dobila položaj predsednice evropske komisije.

Na vprašanje, ali Francija podpira kandidaturo von der Leynove, je Pascal Canfin, evropski poslanec iz Macronove liberalne stranke Preporod, ki je blizu francoskemu predsedniku, dejal, da bi »Francija in vsi v predsedniškem ekosistemu želeli, da bi Draghi igral vlogo« v EU, je v četrtkovem prispevku poročal Politico.

Po poročanju bruseljskega portala že dolgo krožijo govorice, da si Macron v ozadju prizadeva, da bi Draghija, ki je vodil Italijo skozi pandemijo covida-19 in njeno spopadanje z gospodarskimi posledicami, postavil na čelo komisije.

Pariz vidi nekdanjega predsednika Evropske centralne banke kot ključnega zaveznika. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Pariz vidi nekdanjega predsednika Evropske centralne banke kot ključnega zaveznika. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

Pariz vidi nekdanjega predsednika Evropske centralne banke (ECB) kot ključnega zaveznika pri svojih načrtih za povečanje javne porabe in prevetritev gospodarstva EU. »Ima verodostojnost, da poskuša prepričati (druge države) o sposobnosti za dolgoročne naložbe in potrebi po skupnih naložbah, kar je velik izziv,« je dejal Canfin.

Draghi ni uradno povezan z nobeno večjo stranko, zato bi moral Macron skleniti velik politični dogovor z evropskimi voditelji iz Evropske ljudske stranke, ki jim pripada Ursula von der Leyen, in z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, po poročanju Politica pa bi moral prepričati tudi skrajno desno italijansko premierko Giorgio Meloni, da imenuje Draghija.

76-letni Draghi je v veliki meri zaslužen za rešitev evra med finančno krizo v začetku leta 2010, potem ko je leta 2012, ko je bil predsednik ECB, dejal, da bo naredil »vse, kar je potrebno«, da zaščiti evropsko valuto.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine