Madžari znova na ulicah zaradi nove delovne zakonodaje

Protestniki zahtevajo umik nove zakonodaje, ki so jo v sindikatih označili za suženjsko.
Fotografija: »Dovolj imamo!« je sporočilo, ki ga protestniki z ulic pošiljajo Viktorju Orbanu in stranki Fidesz. FOTO: Ferenc Isza/AFP
Odpri galerijo
»Dovolj imamo!« je sporočilo, ki ga protestniki z ulic pošiljajo Viktorju Orbanu in stranki Fidesz. FOTO: Ferenc Isza/AFP

Več tisoč Madžarov se je danes znova podalo na trge in ulice v Budimpešti. Znova so protestirali proti premieru Viktorju Orbanu in novi madžarski delovni zakonodaji, ki med drugim omogoča povečanje dovoljenega števila nadur z 250 na 400 letno, obdobje njihovega izplačila pa podaljšuje z enega leta na tri.

Nova zakonodaja je stopila v veljavo z letošnjim letom.

FOTO: Ferenc Isza/AFP
FOTO: Ferenc Isza/AFP


Za novo zakonodajo, ki protestnikov ni pognala na ulice le v madžarski prestolnici, pač pa tudi drugod po državi, je zaslužna Orbanova stranka Fidesz, ki ji je po najnovejših anketah podpora padla na 32 odstotkov, a še vedno zadržuje prednost pred tekmicami. Nacionaliste podpira enajst odstotkov, socialiste pa sedem.

Orban zahtev protestnikov, naj novo delovno zakonodajo, ki so jo v sindikatih označili za suženjsko, umakne, ni sprejel. Odgovor je nadaljevanje protestov.

FOTO: Ferenc Isza/AFP
FOTO: Ferenc Isza/AFP

Komentarji: