Malezijsko letalo sestrelila ruska vojska

Malezijsko potniško letalo je bilo na vzhodu Ukrajine sestreljeno 17. julija 2014. Umrlo je vseh 298 ljudi.
Fotografija: Vodja preiskovalcev Fred Westerbeke je dejal, da so preiskovalci v zadnjih letih pridobili veliko dokazov, a niso še tako daleč, da bi izdali obtožnice. FOTO: Robin Van Lonkhuijsen/AFP
Odpri galerijo
Vodja preiskovalcev Fred Westerbeke je dejal, da so preiskovalci v zadnjih letih pridobili veliko dokazov, a niso še tako daleč, da bi izdali obtožnice. FOTO: Robin Van Lonkhuijsen/AFP

Utrecht – Mednarodni preiskovalci so danes objavili, da je bila raketa, ki je leta 2014 zakrivila strmoglavljenje malezijskega potniškega letala nad vzhodno Ukrajino, iz brigade ruske vojske. Po ugotovitvah preiskovalcev je bila raketa buk-telar v lasti 53. protizračne raketne brigade iz Kurska v Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden od vodilnih preiskovalcev, Nizozemec Wilbert Paulissen, je danes na novinarski konferenci na Nizozemskem dejal, da je 53. brigada del ruskih oboroženih sil.

Vodja preiskovalcev Fred Westerbeke je še dejal, da je preiskava zdaj v sklepni fazi, a hkrati opozoril, da je »treba končati še nekaj dela«. Dodal je, da so preiskovalci v zadnjih letih pridobili veliko dokazov, a niso še tako daleč, da bi izdali obtožnice.

Preiskovalci so že v preteklosti ugotovili, da je letalo sestrelila raketa, ki je bila izstreljena iz ruskega raketnega sistema buk, ki so ga na vzhod Ukrajine pripeljali iz Rusije. Raketa je bila domnevno izstreljena z ozemlja v Ukrajini pod nadzorom proruskih upornikov, niso pa neposredno povedali, kdo je raketo posedoval. Moskva je doslej vztrajno zavračala vpletenost.

Mednarodna preiskava je potekala pod vodstvom Nizozemske in se je osredotočila na okoli sto ljudi, ki so osumljeni, da so odigrali aktivno vlogo v strmoglavljenju letala. Preiskovalci doslej niso objavili imena nobenega od osumljencev.

Malezijsko potniško letalo je bilo na vzhodu Ukrajine sestreljeno 17. julija 2014. Bilo je na letu iz Amsterdama v malezijsko prestolnico Kuala Lumpur. Umrlo je vseh 298 ljudi. Na krovu letala so bili potniki iz 17 držav, med njimi Avstralci, Britanci, Malezijci in Indonezijci. Največ je bilo nizozemskih državljanov.

Skladno z dogovorom z državami, ki sodelujejo v preiskavi, bo sodni proces proti morebitnim obtoženim potekal na Nizozemskem.

Komentarji: