Manhattanski tožilec proti Trump Organization

Vrhovno sodišče je pred kratkim razsodilo, da nihče ni nad zakonom, niti predsednik ZDA.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

New York – Manhattanski tožilec Cyrus R. Vance ml. je vložil obtožnico, ki nakazuje, da namerava preiskovati morebitne finančne prevare organizacije republikanskega predsednika Donalda Trumpa. Za dostop do predsednikovih finančnih podatkov se sklicuje na »nedvomna« medijska poročila o napihovanju vrednosti The Trump Organization bankam in zavarovalnicam.

Vance bi rad pregledal Trumpove davčne napovedi in druge dokumente v zadnjih osmih letih, saj verjame, da se predsednik ne more sklicevati na posebne pravice, kar je pred slabim mesecem dni potrdilo tudi vrhovno sodišče. Trumpove nasprotnike zanimajo morebitna plačila za utišanje pornoigralke Stormy Daniels, Playboyevega modela Karen McDougal in drugih, s katerimi je domnevno imel Trump spolne odnose, radi pa bi odkrili tudi morebitne finančne povezave z Rusijo ali kakršne koli druge nepravilnosti, ki bi preprečile njegovo ponovno izvolitev. Trumpovi odvetniki so prejšnji teden pred sodiščem zatrjevali, da tožilčeve zahteve presegajo leta 2018 sproženo preiskavo, Cyrus R. Vance ml. je menda deloval v slabi veri.

Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Predsednik vrhovnega sodišča John Roberts pa je v svoji razsodbi spomnil, da noben državljan ni nad zakonom in tudi ne predsednik ZDA. V Trumpovem štabu kljub temu obtožujejo, da gre za politično preganjanje, ter nove sodne in druge pregone povezujejo s preiskavo tožilca Johna Durhama o nezakonitem nadzoru zveznega preiskovalnega urada FBI do Trumpovih sodelavcev med zadnjo predvolilno kampanjo z izvorom v kampanji demokratske nasprotnice Hillary Clinton. Republikanski predsednik je v ozadju dvomljivega dejanja že videl tedanjega demokratskega predsednika Baracka Obamo in njegovega podpredsednika Joeja Bidna, zdaj predsedniškega kandidata demokratske stranke.

Nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen je bil pred krakim izpuščen iz zapora. FOTO: Eduardo Muñoz Alvarez/AFP
Nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen je bil pred krakim izpuščen iz zapora. FOTO: Eduardo Muñoz Alvarez/AFP


Trumpu pa zagotovo ni všeč, da se je proti njemu postavil njegov nekdanji odvetnik Michael Cohen. Manhattanski tožilec, po strankarski pripadnosti demokrat, je že zahteval podatke od Trumpovih davčnih svetovalcev.
 

Komentarji: