Manjkali so Le Penova, Orbán in Kaczynski

Verjetno je Viktor Orbán manjkal, ker si ne želi zaostrovanja v evropski ljudski stranki in upa, da se bo ognil izgonu iz EPP.
Fotografija: Matteo Salvini se je sestal z voditelji desnice iz Nemčije, Finske in Danske. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Matteo Salvini se je sestal z voditelji desnice iz Nemčije, Finske in Danske. FOTO: Reuters

Ljubljana – Svojo suverenistično kampanjo za evropske volitve je Matteo Salvini začel v Milanu, morda jo bo tam tudi končal. V ponedeljek se je sestal z voditelji desnice iz Nemčije, Finske in Danske, toda na predstavitvi evropskega zavezništva desnih strank so umanjkali vodilni – Le Penova, Orbán, Kaczynski.

V velikem hotelu Gallia v središču lombardijske prestolnice so včeraj predstavili zavezništvo desnih strank za evropske volitve 26. maja, njihov slogan je »Nacije dvigujejo glave«. Ob vodji nemške AfD Jörgu Meuthnu, predstavniku Stranke Fincev Olliju Kotru in članu Danske ljudske stranke Andersu Vistusenu pa ni bilo – razen gostitelja, voditelja Lige in člana italijanske vlade Salvinija – glavnih figur nacionalizma in populizma v Evropi.


Kdo je manjkal


Prišli niso ne voditeljica francoskega Nacionalnega zbora v Franciji, ne madžarski premier, ne predsednik stranke PiS in najmočnejši politik na Poljskem in niti avstrijski podkancler, vodja svobodnjakov. Verjetno je Viktor Orbán manjkal, ker si ne želi zaostrovanja v evropski ljudski stranki in upa, da se bo ognil izgonu iz EPP, Marine Le Pen pa je tačas zaposlena z volilno kampanjo v Bretanji in na francoskem jugu. Salvini je že v sredini preteklega tedna napovedal zoženo udeležbo, čeprav je bilo prvotno začrtano impozantno srečanje okoli 20 strank, rimska Repubblica je v zvezi z manjšim formatom citirala njegove izjave, češ da ne gre za kakršenkoli prelom med njimi. Tudi Le Penova je vnaprej poskušala minimizirati svojo odsotnost, s prvakom Lige, češ da sta vendar imela enourni sestanek v petek v Parizu. V intervjuju za Corriere della Sera je komentirala: »Čemu polemika? Kmalu bomo uprizorili dogodek v Italiji«.

V velikem hotelu Gallia v središču lombardijske prestolnice so včeraj predstavili zavezništvo desnih strank za evropske volitve 26. maja, njihov slogan je »Nacije dvigujejo glave«. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters
V velikem hotelu Gallia v središču lombardijske prestolnice so včeraj predstavili zavezništvo desnih strank za evropske volitve 26. maja, njihov slogan je »Nacije dvigujejo glave«. FOTO: Alessandro Garofalo/Reuters


Vélika manifestacija, ki naj bi vključila voditelje suverenističnih gibanj, zaveznike v prizadevanjih za radikalno spremenjeno Evropo, je napovedana za 18. maj. To bo zborovanje ob koncu kampanje pred evropskimi volitvami, italijanski mediji so pisali, da na osrednjem trgu pred milansko stolnico; Salvini je kot možno prizorišče pred dnevi omenil Circus Maximus, bivši stadion, največji prostor te vrste v antičnem Rimu.

Včerajšnje srečanje je bilo torej mini vrh, gostitelj je predstavil program stranke za evropske volitve in tudi listo Lige. Nacionalistične in protipriseljenske stranke pa so napovedale, da bodo po maju združile sile in oblikovale nov blok, ki bo preuredil Evropsko unijo. Oziroma z besedami Salvinija: »Naš cilj je zmaga na evropskih volitvah in sprememba pravil. Hočemo radikalno drugačno Evropo, z zdravim razumom in konkretnostmi, kakršne smo pokazali z vlado v Italiji ... Hočemo novo Evropo, ki bo postavila na prvo mesto ljudi, in ne birokrate, bankirje, prišleke z ladij.« »Hočemo reformo Unije in parlamenta, vendar ne njunega uničenja,« je povedal predsednik Alternative za Nemčijo. Aliansa, poimenovali so jo Evropsko zavezništvo ljudstev in nacij, bi sprva vključevala vsaj deset strank. Gre za združbo, ki terja več nacionalne suverenosti, zaradi različnih idej, na primer nacionalkonservativnost Kaczynskega in suverenizem Orbána, pa bo nadvse težko oblikovati koherentno zavezništvo.
Notranjepolitični prepir

Srečanje ima tudi notranjepolitično razsežnost. Medtem ko se v torek v Milanu odpira eden najbolj pričakovanih dogodkov leta, veliki salon pohištva – brilijantni izum italijanskega kapitalizma, kot je zapisal Corriere – se politična Italija spet prepira.
Pred evropskimi volitvami so vse očitnejša trenja v koaliciji, vodja populističnega Gibanja 5 zvezd Luigi Di Maio ostro kritizira Salvinija zaradi oblikovanja evropskega zavezništva desničarskih strank. Problematiziral je, ker so v zavezništvu tudi stranke, ki zanikajo ali zmanjšujejo pomen holokavsta. »Ne zanimajo me razprave o preteklosti, gre nam za demokracijo in za pravice,« na očitke odgovarja notranji minister. Njegov pogled je usmerjen strmo naprej: »Trenja z G5Z? Lokalne polemike nas ne zanimajo veliko.«

Preberite še:

Komentarji: