Markeš: Ukrajina je postala laboratorij ameriških interesov

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta razpravljala o Evropski uniji, volitvah in dogajanju po svetu.

Delo bo v četrtek na Fakulteti za družbene vede v sodelovanju z Metino listo in evropskim institucijami organiziralo javno razpravo o evropskih volitvah in njihovem pomenu za mlajšo generacijo, je napovedal Ali Žerdin.

Janez Markeš je spomnil na kritike ekonomista Jeffreya Sachsa v zadnji številki Sobotne priloge, da se je Ursula von der Leyen popolnoma podredila interesom ZDA in vojaškega lobija. To je zlasti vidno pri njeni osebni podpori izraelskim dejanjem v Palestini, pri čemer njena stališča niso usklajena z institucijami Evropske unije in njenimi članicami, je dodal Žerdin. Markeš meni, da je EU v krizi, in opozarja, da letošnje evropske volitve resnično ne bi smele bit zgolj barometer priljubljenosti domačih strank in priložnost za nekaj odsluženih politikov, da odidejo na dobro plačano sinekuro.

image_alt
Jeffrey Sachs: Vojna je največji posel

»Kakšna bo Evropa jutrišnjega dne, je še kako pomembno v luči dejstva, da so ZDA izgubile svoj demokratični obraz in postajajo suha veja demokracije, hkrati pa so prvi imperialistični moment dominacije kapitala v svetu,« je dejal Markeš. Opozoril je, da se ta logika lomi zlasti v primerih dogajanja v Palestini in Ukrajini. Seveda ima Ukrajina pravico do samostojnosti in avtonomije, pa »vendar se kaže, kot da je Ukrajina postala žrtev in laboratorij ameriških interesov, ki jim sekundira tudi Evropska unija,« je ocenil Markeš, ki ga skrbi, da Ukrajinci postajajo poskusni zajci velesil. »Strahovito bodo razočarani, ko bodo spoznali, da so v proksi vojni postali žrtve geopolitike in vojaškega lobija, ki kuje dobičke iz smrti,« je dogajanje v Ukrajini presodil Markeš. Žerdin ga je spomnil, da ima Moskva že več stoletij imperialne interese po ozemlju Ukrajine.

Medtem v Palestini Benjamin Netanjahu v imenu judovske zastave počne vojne zločine in genocid, za katere bo moral nekoč odgovarjati enako, kot so Slobodan Milošević in nacistični vojni zločinci v Nürenbergu, je opozoril Markeš. Komentatorja sta spomnila tudi, da v ameriških volitvah odloča kapital s svojimi donacijami, največji donator politikom in medijem pa je vojaška industrija, ki ima ogromno moč. Objektivnost svetovnih medijev je vse bolj vprašljiva, britanski Guardian je, denimo, odpustl karikaturista zgolj zaradi nedolžne karikature Netanjahuja, je povzel Markeš. Evropska unija takšne prakse sicer kopira, pa vendar je danes sprejela akt o svobodi medijev, ki ga je spodbudil napad vlade Janeza Janše na STA, sta spomnila komentatorja.

Preberite še:

Komentarji: