Mayeva pozvala Corbyna k sklenitvi dogovora o brexitu

»Vodji opozicije pravim: poslušajte, kaj so volivci sporočili na volitvah in dajmo za trenutek odmisliti naše razlike. Sklenimo dogovor,« je zapisala Theresa May.
Fotografija: V današnjem zapisu je Mayeva zagotovila, da si želi najti izhod iz slepe ulice. FOTO: Toby Melville/Reuters
Odpri galerijo
V današnjem zapisu je Mayeva zagotovila, da si želi najti izhod iz slepe ulice. FOTO: Toby Melville/Reuters

Britanska premierka Theresa May je pozvala vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna k sodelovanju pri iskanju rešitve glede dogovora o brexitu. Izrazila je željo, da bi lahko odmislila razlike in skupaj našla rešitev, ki bi jo podprla večina poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po hudem porazu na lokalnih volitvah v Angliji, ko so konservativci izgubili več kot 1000 sedežev, je Mayeva v prispevku za tednik The Mail on Sunday opozorila, da je treba izpolniti pričakovanja državljanov glede brexita. Po njenem prepričanju je treba nujno najti rešitev, ki bi jo lahko podprla večina poslancev, čeprav med njimi morda ne bo trdih zagovornikov brexita in nekaterih njenih konservativcev.

»Vodji opozicije pravim: poslušajte, kaj so volivci sporočili na volitvah in dajmo za trenutek odmisliti naše razlike. Sklenimo dogovor,« je zapisala.

Mayeva je lani z Brusljem dosegla dogovor o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, a so ga poslanci večkrat zavrnili, med njimi so bili tudi številni konservativci. Po prvih načrtih bi se moral brexit zgoditi že konec marca, po podaljšanju roka pa je izstop zdaj predviden do najkasneje 31. oktobra.

Britanska premierka Theresa May je pozvala vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna (na fotografiji) k sodelovanju pri iskanju rešitve glede dogovora o brexitu. FOTO: Reuters
Britanska premierka Theresa May je pozvala vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna (na fotografiji) k sodelovanju pri iskanju rešitve glede dogovora o brexitu. FOTO: Reuters


V današnjem zapisu je Mayeva še zagotovila, da si želi najti izhod iz slepe ulice. »Nadaljevali bomo pogajanja in skušali najti pot,« je zapisala.

Uradno naj bi se pogovori vlade z opozicijo o brexitu nadaljevali v torek. Mayeva si želi čim prej doseči rešitev. Po pisanju britanskega Sunday Times, naj bi bila celo pripravljena na kompromis glede začasnega obstanka v carinski uniji do leta 2022.

Preberite še:

Komentarji: