Mayeva v parlamentu za las prestala novo preizkušnjo glede brexita

Da je šlo za las, priča tudi podatek, da so bili k glasovanju pozvani tudi bolni člani parlamenta in visoko noseče poslanke.
Fotografija: Britanska premierka Theresa May zapušča Downing Street. FOTO: Toby Melville/Reuters
Odpri galerijo
Britanska premierka Theresa May zapušča Downing Street. FOTO: Toby Melville/Reuters

London - Britanska premierka Theresa May je danes uspešno prestala novo preizkušnjo v poslanski zbornici parlamenta glede zakona o brexitu. Poslanci so namreč zavrnili amandma lordske zbornice k zakonu, da bi parlament prevzel nadzor nad procesom brexita, če ne bi pravočasno prišlo do dogovora z Brusljem.Mayeva se sooča s precejšnjim uporom v svoji vladi, zato ji je z današnjo zmago odleglo. Poraz bi bil namreč ponižujoče nazadovanje pred vrhom z evropskimi voditelji, ki je napovedan za prihodnji teden. Poleg tega Mayeva že sedaj vodi težka pogajanja z Brusljem.

Premierka je sicer danes slavila s šibko večino.

V prihodnjih tednih Mayevo čaka še več izzivov. Med drugim bodo člani parlamenta razpravljali o prihodnosti trgovinskih odnosov Velike Britanije z EU.Premierka je eno večjih zmag o podobnem amandmaju dosegla že minuli teden. Poslanci so namreč s 324 glasovi proti 298 zavrnili enega od predlaganih amandmajev, po katerem bi imel britanski parlament pravico veta glede končnega dogovora z Brusljem o ločitvi.

Zakon o brexitu je ključen za britanski odhod iz Evropske unije, saj bo zagotovil pravno podlago za preklic zakona iz leta 1972, s katerim je Velika Britanija postala članica povezave. Hkrati pa naj bi prenesel evropska pravila in uredbe v britansko zakonodajo.

Komentarji: