Mayeva zaprosila za preložitev brexita do 30. junija

Tusk sicer predlaga, da bi EU Združenemu kraljestvu ponudila 12-mesečno »prožno preložitev« brexita, je povedal vir v EU.
Fotografija: Za zdaj kot rok za izstop, ki je bil sprva predviden 29. marca, velja 12. april, če Mayeva (na fotografiji desno, levo Donald Tusk) do takrat EU ne bo poslala prošnje za daljšo preložitev brexita. FOTO: Olivier Hoslet/Reuters
Odpri galerijo
Za zdaj kot rok za izstop, ki je bil sprva predviden 29. marca, velja 12. april, če Mayeva (na fotografiji desno, levo Donald Tusk) do takrat EU ne bo poslala prošnje za daljšo preložitev brexita. FOTO: Olivier Hoslet/Reuters

Britanska premierka Theresa May je v pismu predsedniku evropskega sveta Donaldu Tusku zaprosila za preložitev izstopa Velike Britanije iz Evropske unije do 30. junija.

»Vlada bo pripravila načrt za ratifikacijo, po katerem bi Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije pred 23. majem 2019, s čimer bi odpovedali evropske volitve (za Veliko Britanijo). Se bo pa London odgovorno pripravljal na evropske volitve, če izstop do 23. maja ne bo možen. Skrb vzbujajoče je, da tega procesa še nismo uspešno in pravilno zaključili,« je v pismu zapisala Mayeva.

Tusk sicer predlaga, da bi EU Združenemu kraljestvu ponudila 12-mesečno »prožno preložitev« brexita, je povedal vir v EU. Po tem načrtu, ki bi ga prihodnji teden na vrhu morali potrditi voditelji EU, bi lahko Velika Britanija EU zapustila prej, če bi parlament v Londonu ratificiral ločitveni sporazum, poroča BBC.

Delegaciji konservativcev in laburistov naj bi sicer nadaljevali pogovore za dosego kompromisa, ki bi Veliki Britaniji omogočil izstop iz EU z dogovorom, potem ko je premierka Theresa May v torek napovedala namero za ponovno preložitev brexita.

Mayeva in vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn sta iskanje kompromisa začela v sredo, dan zatem pa sta se na štiri in pol ure dolgih pogovorih sešli še delegaciji največjih britanskih strank.

Mayeva in vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn (na fotografiji) sta iskanje kompromisa začela v sredo. FOTO: Phil Noble/Reuters
Mayeva in vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn (na fotografiji) sta iskanje kompromisa začela v sredo. FOTO: Phil Noble/Reuters


Britanski državni pravobranilec Geoffrey Cox je za BBC dejal, da bi bila v primeru neuspeha pogovorov med konservativci in laburisti potrebna daljša preložitev izstopa.

Za zdaj kot rok za izstop, ki je bil sprva predviden 29. marca, velja 12. april.

Preberite še:

Komentarji: