Med reševanjem Amerike pred Trumpom in izdajstvom

General Mark Milley je menda Ameriko reševal pred vojaškimi akcijami ob koncu mandata Donalda Trumpa, tudi s posvetovanji s Kitajci.
Fotografija: Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley. FOTO: Saul Loeb/AFP
Odpri galerijo
Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley. FOTO: Saul Loeb/AFP

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley je po vdoru privržencev republikanskega predsednika Donalda Trumpa v Kongres šestega januarja iz ozadja prevzel nadzor nad vojaškimi zadevami z jedrskimi vred ter kitajski vojski zagotovil, da ne bodo udarili prvi. To v svoji najnovejši knjigi zatrjuje Bob Woodward.

Knjiga Peril (Nevarnost), ki jo je reporter Washington Posta iz afere Watergate napisal s kolegom Robertom Costo, navaja Milleyjevo opozorilo visokim uradnikom Pentagona dva dni po vdoru, naj ga vključijo v vse morebitne vojaške odločitve z jedrskimi vred. Bal se je namreč, da bo »nestabilni« predsednik Trump poskušal ostati na oblasti z vojaškim posredovanjem. »Razumete?« je najvišji ameriški vojak vprašal navzoče, ki so odgovorili. »Yes, sir!« Direktorici obveščevalne službe Cia Gini Haspel je naročil, naj pozorno opazuje dogajanje.

Pedsednik Donald Trump med izjavo o Iranu osmega januarja 2020, v ozadju tudi general Milley. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Pedsednik Donald Trump med izjavo o Iranu osmega januarja 2020, v ozadju tudi general Milley. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters


»Položaj je morda videti negotov, a je to narava demokracije, smo stoodstotno stabilni,« je Milley po navedbah knjige, katere izvode so že prejeli pri televizijski postaji CNN in časopisih New York Times ter Washington Post, po telefonu povedal kitajskemu generalu Liju Zuochengu. Zagotovil mu je, da ga bo v primeru napada prej poklical, da ne bo presenečenja.

Ameriški in kitajski general sta se pred tem zadnjič pogovarjala oktobra lani, ko je Trump napadal Kitajsko zaradi zaostritev v Južnokitajskem morju. V začetku novembra je vodilni republikanec svoj poraz na volitvah pripisal in ga še pripisuje demokratskim volilnim prevaram in general Milley se je ustrašil nepredvidljivih akcij. Woodward in Costa navajata tudi njegov pogovor s predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je javno izrazila strah pred Trumpovo uporabo jedrskega orožja. »Nor je, veste, da je nor, nor je že dolgo časa,« je Trumpovo mentalno stanje ocenila Milleyju. »Gospa predsednica, soglašam z vami,« je odgovoril.

Novinar in urednik časopisa Washjington Post Bob Woodward na arhivski fotografiji iz leta 2012. FOTO: Shutterstock 
Novinar in urednik časopisa Washjington Post Bob Woodward na arhivski fotografiji iz leta 2012. FOTO: Shutterstock 


Medtem ko eni hvalijo generalovo razsodnost, drugi v njegovem posredovanju vidijo pravi mali vojaški udar: visoki predstavnik oboroženih sil je prevladal nad političnim prvakom. V ameriških konservativnih krogih obsojajo Milleyjevo dogovarjanje s sovražno silo ter druge ukrepe mimo izvršne oblasti ZDA. Neizvoljeni vojaški birokrat naj bi se s tem izkazal za najmanj enako avtoritarnega, kot je sam obtoževal predsednika, morda pa tudi za izdajalca. Njegovo nesposobnost je menda pokazal tudi katastrofalno izvedeni umik iz Afganistana.

Preberite še:

Komentarji: