Mehiška delegacija v Washingtonu na pogovorih o Trumpovih carinah

Carinska vojna z Mehiko bi povišala cene za ameriške potrošnike, prizadeta pa bi bila tudi ameriška podjetja, ki imajo v Mehiki svoje tovarne.
Fotografija: Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je ob začetku pogovorov v Washingtonu izrazil mnenje, da bodo carine uničujoče za obe strani in ne bodo z ničemer ustavile prihodov priseljencev iz Srednje Amerike. FOTO: Eric Baradat/AFP
Odpri galerijo
Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je ob začetku pogovorov v Washingtonu izrazil mnenje, da bodo carine uničujoče za obe strani in ne bodo z ničemer ustavile prihodov priseljencev iz Srednje Amerike. FOTO: Eric Baradat/AFP

V Washingtonu so se začeli pogovori predstavnikov vlad ZDA in Mehike o napovedani uvedbo carin na mehiški uvoz v ZDA, s katerimi je zagrozil predsednik Donald Trump, če Mehika ne bo ustavila nezakonitega priseljevanja v ZDA. Carine bi povzročile gospodarsko škodo obema državama, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je ob začetku pogovorov v Washingtonu izrazil mnenje, da bodo carine uničujoče za obe strani in ne bodo z ničemer ustavile prihodov priseljencev iz Srednje Amerike. Tudi ameriški analitiki se večinoma strinjajo, da bi odvzem pomoči državam Srednje Amerike in carinska vojna z Mehiko le še povečala število beguncev.

»Carine in prekinitev programov pomoči državam Srednje Amerike imata lahko nasproten učinek in ne bosta ustavila migracijskih tokov,« je dejala veleposlanica Mehike v ZDA Martha Barcena.

V Washingtonu bodo potekali pogovori med kmetijskima ministroma Victorjem Villalobosom ter Sonyjem Perdujem, ministrico za gospodarstvo Gracielo Marquez ter ministrom za trgovino Wilburjem Rossom, Ebrardom in državnim sekretarjem Mikom Pompeom. Na pogovorih bosta tudi ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer in vršilec dolžnosti ministra za domovisnko varnost Kevinom McAleenanom ter njuna mehiška sogovornika. Trump se pogajanj ne bo udeležil, ker je na obisku v Evropi.

Borzni indeksi Wall Streeta so Trumpovo grožnjo o uvedbi petodstotnih carin na mehiški uvoz, ki bodo rasle do rešitve problema, je Wall Street v petek vzel dokaj resno in borzni indeksi so nazadovali, v ponedeljek pa uvodoma ponovno rastejo.

Analitiki upajo, da gre za prazne grožnje tudi z vidika politične samoohranitve. Trump upa, da bo prihodnje leto ponovno izvoljen za predsednika ZDA in stabilna ekonomija je glavni razlog za te upe. Carinska vojna z Mehiko bi povišala cene za ameriške potrošnike, prizadeta pa bi bila tudi ameriška podjetja, ki imajo v Mehiki svoje tovarne.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: