Milijoni Evropejcev v tožbo proti Tiktoku

Tiktoku očitajo nelegalno zbiranje podatkov otrok iz Evropske unije in Velike Britanije, podatke pa so menda brez soglasja prodajali zunanjim sodelavcem.
Fotografija: Podatke o uporabnikih naj bi Tiktok prodajal drugim podjetjem. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Podatke o uporabnikih naj bi Tiktok prodajal drugim podjetjem. FOTO: Blaž Samec/Delo

Tožba proti Tiktoku je težka več milijard funtov, v prvi vrsti pa kitajsko družbeno omrežje obtožuje nelegalnega zbiranja osebnih podatkov otrok, kot so telefonske številke, fotografije, videoposnetki in biometrični podatki. Te naj bi v želji po zaslužku prodajali drugim podjetjem, piše spletni Financial Times.

image_alt
Otrok kot modni dodatek za oglaševanje tudi na tiktoku


Primer je podprla nekdanja angleška komisarka za otroke Anne Longfield, ki pravi, da Tiktok zbira velike količine podatkov otrok, medtem ko ti uporabljajo aplikacijo. »Prepričani smo, da bodo starši in tudi otroci presenečeni nad kršitvijo, problem pa je še toliko večji, ko pogledamo dejanski obseg uporabnikov tega družbenega omrežja,« razlaga Longfieldova, ki v tem smislu poudarja, da 44 odstotkov otrok, starih med 8 in 12 let, uporablja tiktok. Po podatkih Ofcoma, medijskega regulatorja v Združenem kraljestvu, zgolj na Otoku aplikacijo uporablja okoli 3,5 milijona otrok.
 

Osebni podatki so zbrani brez soglasja, ki bi ga sicer morali podati starši mladoletnih otrok, poudarja obtožnica. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Osebni podatki so zbrani brez soglasja, ki bi ga sicer morali podati starši mladoletnih otrok, poudarja obtožnica. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Spori


Otoški mediji v luči tožbe poudarjajo, da so osebni podatki zbrani brez soglasja, ki bi ga sicer morali podati starši mladoletnih otrok. Tiktok je sicer namenjen starejšim od 13 let, zaradi obtožb nelegalnega zbiranja podatkov družbeno omrežje preiskuje tudi informacijski pooblaščenec v Združenem kraljestvu.

Omenjene kritike na račun Tiktoka pa niso prvi takšen primer. Zvezna komisija za trgovino v ZDA je leta 2019 Tiktok že kaznovala zaradi nelegalnega zbiranja podatkov otrok. Takrat so priljubljeni aplikaciji, ki je v lasti podjetja ByteDance, naložili globo v višini 5,7 milijarde dolarjev.

Aplikacija je trenutno prepovedana v Indiji, kjer so svojo odločitev pojasnjevali s trditvijo, da gre za družbeno omrežje s ponižujočo kulturo, ki spodbuja pornografijo.

Preberite še:

Komentarji: