Množice v Barceloni podprle enotno Španijo

Protestnega shoda so se udeležili tudi nekateri vidnejši regionalni politiki, ki nasprotujejo neodvisnosti Katalonije.
Fotografija: Po podatkih policije se je v Barceloni zbralo več kot 60.000 nasprotnikov neodvisnosti katalonije. FOTO: Josep Lago/AFP
Odpri galerijo
Po podatkih policije se je v Barceloni zbralo več kot 60.000 nasprotnikov neodvisnosti katalonije. FOTO: Josep Lago/AFP

Po vsej Španiji danes slavijo državni praznik, ki obeležuje Kolumbov prihod v Ameriko 12. oktobra leta 1492. Na ulicah Barcelone se je v podporo enotnosti Španije po navedbah policije zbralo 65.000 ljudi, organizatorji pa govorijo celo o 300 000 udeležencih.

Na seznamu organizatorjev današnjega shoda v Barceloni je več kot 150 organizacij, ki nasprotujejo neodvisnosti Katalonije, poroča katalonski časopis La Vanguardia. Med protestniki je bilo slišati vzklike v podporo enotni Španiji, številni slogani so bili uperjeni proti zagovornikom katalonske neodvisnosti. Med drugim so zbrani zahtevali zapor za nekdanjega predsednika Katalonije Carlesa Puigdemonta.

Španski kralj Filip VI. se je udeležil vojaške parade ob državnem prazniku v Madridu. FOTO: Curto De La Torre/AFP
Španski kralj Filip VI. se je udeležil vojaške parade ob državnem prazniku v Madridu. FOTO: Curto De La Torre/AFP


Protestnega shoda v središču katalonske prestolnice so se udeležili tudi nekateri vidnejši regionalni politiki, ki nasprotujejo neodvisnosti Katalonije. Predstavniki strank Ciudadanos in Ljudske stranke so protest izkoristili za kritike španskega premierja Pedra Sáncheza – očitajo mu, da se v španskem parlamentu zanaša na podporo katalonskih separatističnih strank.



Demonstranti so izrekli tudi podporo španskemu kralju Filipu VI. Včeraj so namreč separatistične stranke v katalonskem parlamentu s podporo levičarske Podem sprejele resolucijo, v kateri obsojajo posredovanje kralja v katalonskem konfliktu in pozivajo k odpravi »zastarele in nedemokratične institucije, kakršna je monarhija«.

Preberite še:

Komentarji: