Mobilna telefonija v BiH bo ostala draga

BiH bi odpravo dražje tarife za mobilno gostovanje preložila na leto 2021.
Fotografija: Fatmir Limaj je napovedal, da bodo kosovske oblasti tarife za mobilno gostovanje med Kosovom in Albanijo odpravile 1. maja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Fatmir Limaj je napovedal, da bodo kosovske oblasti tarife za mobilno gostovanje med Kosovom in Albanijo odpravile 1. maja. FOTO: Reuters

Bosna in Hercegovina je zaprosila za odlog podpisa sporazuma o odpravi tarife za roaming za območje Zahodnega Balkana, kar bi bistveno pocenilo mobilna gostovanja v regiji. Medtem ko si BiH želi, da bi odločanje o odpravi dražje tarife za mobilno gostovanje preložili na januar 2021, bosta Kosovo in Albanija roaming odpravila maja letos.

Kot je za medije v BiH potrdil drugi mož ministrstva za komunikacije in promet BiH Saša Dalipagić, je odločitev sveta ministrov BiH, da zaprosijo za odlog odprave mobilnega gostovanja, posledica dejstva, da trije mobilni operaterji v BiH na račun dražjih storitev za mobilno gostovanje na letni ravni ustvarijo okoli 50 milijonov evrov prihodkov. Seveda ta politična odločitev, ki koristi trem mobilnim operaterjem, ni v prid uporabnikom mobilne telefonije v BiH.



Kot vzrok za odlog so seveda navedli vrsto tehničnih, tehnoloških, regulatornih in drugih dejavnikov, ki terjajo čas in denar, zato se oblasti v BiH bojijo, da vsem zahtevam ne bodo mogli v celoti zadostiti in zanje potrebujejo več časa.
 

Albancem se mudi s pocenitvijo


V nasprotju z BiH, ki je gluha za večkratne pozive Evropske unije, naj države v regiji odpravijo mobilno gostovanje, ker v povprečju dvakrat dražje mobilne storitve po nepotrebnem otežujejo komunikacijo med ljudmi, so na Kosovu in v Albaniji za tovrstne pozive bolj dovzetni. Fatmir Limaj, podpredsednik kosovske vlade ter minister za promet in telekomunikacije, je sporočil, da bodo tarife za roaming med Kosovom in Albanijo odpravljene 1. maja. Kosovski parlament je že maja lani sprejel odločitev o ukrepu, ki bo za polovico znižal cene storitev mobilne telefonije Albancem in Kosovcem, ko se bodo mudili v sosednji državi.

Več iz te teme:

Komentarji: