Po potresu iz Turčije poročajo o mrtvih in več kot 700 ranjenih

Vzhodne grške otoke in zahodno obalo Turčije je zatresel močan potresni sunek.
Fotografija: Izmir FOTO: Tuncay Dersinlioglu Reuters
Odpri galerijo
Izmir FOTO: Tuncay Dersinlioglu Reuters

Silovit potres v Egejskem morju je v turški provinci Izmir danes terjal najmanj 17 smrtnih žrtev, ranjenih je več kot 700 ljudi, poroča turška agencija za naravne katastrofe. Iz province sicer poročajo o obsežni škodi in podrtih stavbah, potres s kasnejšim manjšim cunamijem pa je prizadel tudi grški otok Samos.

Na tem otoku sta po doslej znanih podatkih umrli dve osebi. Gre za 17-letnika, fant in dekle, ki sta se ravno vračala iz šole, ko se je nanju zrušila stena hiše. 

Število mrtvih bo verjetno še večje, saj se je porušilo najmanj 20 stavb v mestu Izmir, kjer živi 4,5 milijona ljudi. 

Glede na televizijske posnetke so pod številnimi ruševinami v Izmirju pokopani tudi avtomobili, ljudje pa bežijo iz svojih domov. Na pomoč reševalcem so priskočili tudi domačini, ki iščejo morebitne pogrešane v ruševinah. 

Območje zahodne obale Turčije in grških otokov v Egejskem morju je danes okoli 12.50 po srednjeevropskem času po podatkih ameriške geološke službe stresel močnejši potres z magnitudo 7. Turška agencija za izredne razmere sicer ocenjuje magnitudo na 6,6, mediteranski seizmološki center pa na 6,9. 


Porušene zgradbe v Izmirju. FOTO: Demiroren News Agency/AFP
Porušene zgradbe v Izmirju. FOTO: Demiroren News Agency/AFP


Manjši cunami je poplavil nekatere predele turške obale. Turška televizija TRT je pokazala posnetke, kako je v mestu Seferihisar narasla voda in poplavila ceste.

Potres in cunami sta prizadela tudi otok Samos, kjer so domačini zbežali ven na ulice. Poročajo predvsem o škodi na stavbah, zaradi cunamija naj bi se zrušile nekatere stavbe. Grška civilna zaščita je domačinom poslala sporočila po telefonu, naj ostanejo na prostem in stran od stavb.

Potres so čutili še na otoku Kreta, v grški prestolnici Atene in turškem Istanbulu.

Potresi so v regiji pogosti. Leta 1999 je severozahod Turčije stresel silovit potres z magnitudo 7,4. Takrat je življenje izgubilo več kot 17.000 ljudi. Leta 2011 pa je po potresu v jugovzhodni provinci Van umrlo več kot 600 ljudi.

Preberite še:

Komentarji: