Na dunajskih šolah do odkrivanja novih okužb z grgranjem

»Gurgelmethode« – testi z grgranjem slane tekočine so enostavnejši in prijaznejši kot brisi nosne votline z vatirano palčko, menijo.
Fotografija: Mobilna ekipa zdravstvenih delavcev bo na poziv prišla v šolo, opravila enostaven test z grgranjem ter sporočila rezultat najpozneje v 24 urah, napovedujejo na Dunaju. FOTO: Alex Halada/AFP
Odpri galerijo
Mobilna ekipa zdravstvenih delavcev bo na poziv prišla v šolo, opravila enostaven test z grgranjem ter sporočila rezultat najpozneje v 24 urah, napovedujejo na Dunaju. FOTO: Alex Halada/AFP

Da bi pouk na dunajskih šolah kljub pandemji koronavirusa potekal čim bolj nemoteno, bodo prihodnji teden začeli otroke in učitelje s sumom na okužbo z novim koronavirusom testirati kar v šolah, so sporočili s Predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

Mobilna ekipa zdravstvenih delavcev bo na poziv prišla v šolo, opravila enostaven test z grgranjem ter sporočila rezultat najpozneje v 24 urah.
 
Za zdaj napovedujejo, da bodo lahko z grgranjem opravili do 300 testov na dan. FOTO: © PID/Schaub-Walzer
Za zdaj napovedujejo, da bodo lahko z grgranjem opravili do 300 testov na dan. FOTO: © PID/Schaub-Walzer


Test z grgranjem tekočine, ki so ga razvili v avstrijski prestolnici, v primerjavi z brisom nosne votline ni neprijeten, so zapisali v sporočilu za javnost. Najprej so Gurgelmethode, kot je postopku ime v nemščini, preizkusili pri brezplačnem testiranju povratnikov s Hrvaške avgusta letos. Ker se je izkazal za učinkovitega, zanesljivega in hitrega, bodo na Dunaju v sodelovanju s šolskim ministrstvom prihodnji teden zagnali pilotni projekt testiranj na koronavirus z grgranjem tekočine na šolah.

FOTO: Lisi Niesner/Reuters
FOTO: Lisi Niesner/Reuters

 

Rezultati najkasneje v 24 urah


Na terenu bodo štiri mobilne ekipe zdravstvenih delavcev, ki se bodo odzvale klicu na ustrezno telefonsko številko 1451. Učenci ali učitelji s sumom na okužbo bodo na prostem ali v večjem zračnem šolskem prostoru opravili enostaven test z grgranjem, ki traja eno minuto. Odvzeti vzorec bodo dostavili v laboratorij, rezultati pa bodo znani najkasneje v 24 urah. Če bo vzorec odvzet do 11. ure, bodo izvidi znani še isti dan.

Kot napovedujejo, bodo lahko na ta način opravili do 300 testov na dan. Za otroke, mlajše od 14 let, bo za testiranje potrebno dovoljenje staršev.

FOTO: Lisi Niesner/Reuters
FOTO: Lisi Niesner/Reuters

 

»Cluster-Buster-Bus«

 
Testi z grgranjem slane tekočine so preprostejši za uporabo kot brisi nosne votline z vatirano palčko, so prepričani. Ko bodo zdravstvene službe to odobrile, za odvzem vzorcev ne bo več potrebno medicinsko osebje, ampak bodo to lahko izvajale šole same.

Poleg tega bo mesto Dunaj v četrtek, 24. septembra, na teren poslalo avtobus za odkrivanje okužb, ki so ga poimenovali kar »Cluster-Buster-Bus«. Opremljen bo s sodobno napravo za testiranje, s katero bodo lahko opravili 48 testov na uro. Od odvzema vzorca do rezultata bodo pacienti čakali le eno uro. Avtobus bodo sprva uporabljali za testiranje na šolah, kasneje pa po potrebi tudi v podjetjih.

FOTO:  Leonhard Foeger/Reuters
FOTO:  Leonhard Foeger/Reuters

Komentarji: