Na Hrvaškem letos 51 obolelih za ošpicami, več kot polovica v Zagrebu

Hrvaški strokovnjaki opozarjajo na pomen cepljenja.
Fotografija: Ošpice. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ošpice. FOTO: AFP

Na Hrvaškem so letos do 15. oktobra evidentirali 51 primerov obolelih za ošpicami, med katerimi je bilo največ novih primerov v Zagrebu, je danes objavil Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Poudarili so, da so od konca avgusta do sredine oktobra v Zagrebu obravnavali 27 bolnikov in da so sprožili ukrepe proti epidemiji ošpic.

Od začetka leta je bilo največ obolelih v Zagrebu (29), sledita Splitsko-dalmatinska (14) in Brodsko-posavska (5) županija, so zapisali na spletni strani HZJZ. Kot so dodali, je bilo med obolelimi 23 necepljenih, 11 cepljenih samo z enim odmerkom, za 17 oseb pa niso ugotovili, ali so bile cepljene. V devetih primerih so se oboleli okužili zunaj Hrvaške, več kot polovica obolelih pa je starejših od 30 let.

Nove primere so v zadnjih dveh mesecih obravnavali večinoma v Zagrebu, medtem ko so v preostalih delih države primere obravnavali v prvi polovici leta. V Zagrebu so potrdili dve žarišči bolezni, in sicer v podjetju, kjer se je več zaposlenih okužilo z ošpicami od mlajše necepljene osebe, ter v večji družini, v kateri so zavračali cepljenje.

HZJZ znova opozarja na pomen cepljenja proti ošpicam. Poudarili so tudi, da je vsak sum ošpic treba prijaviti epidemiološki službi zaradi sprožitve ukrepov proti epidemiji in preprečevanju širjenja bolezni.

Komentarji: