V potresu na Kreti eden mrtev

Epicenter potresa je bil 14 kilometrov od kraja Heraklion, škoda je predvsem na starejših objektih.
Fotografija: Kreta FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Kreta FOTO: Brane Piano

Potres magnitude 6 je po poročanju Evropsko‑mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) ob 8.17 stresel Grčijo.

Epicenter je bil 14 kilometrov od kraja Heraklion na Kreti. Čutili so ga tudi prebivalci Bolgarije, Turčije, Egipta, Italije, Libije in Severne Makedonije.

Kreta. FOTO: Latest Earthquakes
Kreta. FOTO: Latest Earthquakes


Tresenje tal je povzročilo tudi nekaj materialne škode – zlasti na starejših stavbah. Številni ljudje so glede na posnetke na televiziji ob potresu na globini deset kilometrov bežali iz notranjih prostorov na prosto. Umrl je moški v posebej hudo prizadetem kraju Arkalohori, ki je delal v cerkvi. Ta se je porušila. Še devet ljudi je bilo po navedbah civilne zaščite lažje poškodovanih. Na otoku so evakuirali več šol in vrtcev.

Številni ljudje so glede na posnetke na televiziji ob potresu bežali iz notranjih prostorov na prosto. Posnetki na televiziji ERT prikazujejo delno porušene stare hiše v kraju Arkalohori blizu Herakliona.

Grčijo prečka več tektonskih prelomnic in potresi so na območju pogosti. 30. oktobra 2020 je potres z močjo 7 stresel Egejsko morje med otokom Samos in turškim mestom Izmir, pri čemer sta umrla dva človeka na Samosu in 114 v Turčiji.

Komentarji: