Volivci kaznovali korupcijo in nepotizem

Lokalne volitve v BiH: Poraz politike Izetbegovića in Dodika.
Fotografija: V Sarajevu je uspeh doživela neformalna opozicijska koalicija štirih strank – tako imenovana četverica, ki jo sestavljajo Socialdemokratska stranka (SDP), Naša stranka (NS), Neodvisna bosanskohercegovska lista (NBL) ter Narod in pravica (NiP). FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
V Sarajevu je uspeh doživela neformalna opozicijska koalicija štirih strank – tako imenovana četverica, ki jo sestavljajo Socialdemokratska stranka (SDP), Naša stranka (NS), Neodvisna bosanskohercegovska lista (NBL) ter Narod in pravica (NiP). FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Po prvih rezultatih lokalnih volitev v BiH sta vladajoči bošnjaška in srbska stranka v Federaciji BiH in v Republiki srbski zabeležili velik volilni poraz, čeprav sta ohranili oblast v večini občin. Z volilnim izidom je zadovoljna le največja vladajoča stranka s hrvaškim predznakom.

Največja sprememba lokalnih volitev je, da so mnogi volivci z glasovanjem proti bahavosti in neodgovornosti oblastnikov kaznovali korupcijo in nepotizem. V Federaciji BiH ljudje niso oprostili največji bošnjaški stranki številnih korupcijskih afer, še zlasti v zdravstvu, kjer se je oblast igrala z davkoplačevalskim denarjem v času globoke krize med epidemijo covida-19.

image_alt
Volitve, ki so svetlobna leta daleč od svetovnega spleta

 

Poraz SDA in SNSD v trdnajavah


V Republiki srbski so poleg velikih korupcijskih škandalov na nezadovoljstvo ljudi z oblastjo, ki je delovala za lastne in ne za interese ljudi, vplivali tudi nerešeni umori. Ta trend volilnih porazov bi se lahko nadaljeval, če najmočnejši bošnjaška in srbska stranka ne bosta spremenili katastrofalne kadrovske politike.

Prvak Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je priznal poraz v treh od štirih občin v Sarajevu, kjer je zmagala neformalna opozicijska koalicija štirih strank. Četverico sestavljajo Socialdemokratska stranka(SDP), Naša stranka (NS), Neodvisna bosanskohercegovska lista (NBL) ter Narod in pravica (NiP), prevzela pa je vodstvo tudi v več občinah sarajevskega kantona, ki so vejale za trdnjave SDA.

Ker je izgubila tudi na županskih volitvah v Zenici, Tuzli in Bihaću, SDA ne vodi nobenega večjega mesta. Po oceni Izetbegovića ne gre za tektonske spremembe, ker SDA kljub porazom ostaja najmočnejša stranka v državi. Čeprav so spremembe v Federaciji BiH in v Sarajevu pomembne, imajo še večjo težo spremembe v Republiki srbski.

Milorad Dodik je v Republiki srbski doživel poraz. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Milorad Dodik je v Republiki srbski doživel poraz. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

HDZBiH je ostala trdno v sedlu


Stranka bosanskih Srbov Zveza neodvisnih socialdemokratov (SNSD) srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika ni izgubila prevlade le v Banjaluki, temveč tudi v Bijeljini, Brodu, Derventi in Gradišci. V nekdanji muslimanski enklavi Srebrenica, ki je bila leta 1995 prizorišče genocida več kot 8000 Bošnjakov, vodi sedanji župan Mladen Grujičić (SNSD) pred kandidatom bošnjaške koalicije Pobuda moj naslov Srebrenica Alijo Tabakovićem, vendar njegova zmaga še ni zanesljiva. Zmagovalca v Srebrenici bodo določili glasovi iz diaspore.

Prvi mož SNSD Milorad Dodik je priznal poraz v Banjaluki in Bijeljini. Da ga je v Banjaluki prepričljivo premagal kandidat opozicijske Stranke demokratičnega napredka (PDP) Draško Stanivuković, je priznal tudi njegov tekmec iz SNSD Igor Radojičić. Po oceni Dodika je izguba Banjaluke, kjer je SNSD vladala vse od leta 2000, hud udarec. Radojičić pa je poražen, ker koalicijski partnerji SNSD niso igrali korektno. To ni spremenilo dejstva, da je SNSD najmočnejša stranka v Republiki srbski.

Večjih sprememb ni bilo na območjih z večinskim hrvaškim prebivalstvom. HDZBiH Dragana Čovića je obdržala oblast v večini občin. Po preliminarnih rezultatih je oblast izgubila v Tomislavgradu, osvojiti pa je ni uspela v Prozorju, ki je za HDZBiH nedosegljiv cilj že četrti volilni ciklus zapored. Tam suvereno vlada Jozo Ivančević iz HDZ 1990.

Komentarji: