Na Malti aretirali uglednega poslovneža

Yorgena Fenecha so aretirali, ko je s svojo jahto poskušal zapustiti Malto. Poslovnež je lastnik podjetja 17 Black s sedežem v Dubaju. 
Fotografija: Daphne Caruana Galizia je umrla v atentatu oktobra leta 2017. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters
Odpri galerijo
Daphne Caruana Galizia je umrla v atentatu oktobra leta 2017. FOTO: Darrin Zammit Lupi/Reuters

Uglednega malteškega poslovneža Yorgena Fenecha so aretirali na njegovi jahti »Gio«, ko je poskušal zapustiti otok. Kot poroča portal Lovin Malta, je Fenech za zdaj glavni osumljenec brutalnega umora znane novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je svoje življenje posvetila preiskovanju spornih poslov, v katere je bila vpletena malteška vlada. Policija sicer še ni potrdila, da je aretacija povezana s preiskavo umora.

Poslovnež je lastnik podjetja 17 Black s sedežem v Dubaju, ki je bilo domnevno ustanovljeno za izvrševanje denarnih transakcij prek panamskih podjetij v lasti nekdanjega ministra za energetiko Konrada Mizze in premierovega vodje kabineta Keitha Schembrija. Podjetje 17 Black je leta 2013 dobilo koncesijo za gradnjo plinske elektrarne na otoku. Fenechevo vpletenost v nezakonite posle je preiskovala tudi Caruana Galizia. 

53-letna novinarka je bila glasna kritičarka malteškega premiera Josepha Muscata in njegove vlade. Izpostavljala je predvsem korupcijo, tudi med politiki. Oktobra 2017 je umrla v eksploziji bombe, ki je bila podstavljena pod njen avtomobil. Doslej so našli tri osebe, ki naj bi podstavile eksploziv pod avtomobil, ne pa tudi naročnikov umora.

Yorgen Fenech je lastnik podjetja 17 Black s sedežem v Dubaju. FOTO: Governmen via Reuters
Yorgen Fenech je lastnik podjetja 17 Black s sedežem v Dubaju. FOTO: Governmen via Reuters


Fenecheva aretacija se je zgodila dan zatem, ko je Muscat sporočil, da bo premislil o oprostitvi enega od osumljencev vpletenosti v umor. Moški je bil domnevno posrednik med naročnikom in storilci in trdi, da ve vse o atentatu. V zameno za pričanje bi se izognil zaporu.

Malteška oblast se sicer že od umora dalje sooča z očitki, da preiskave niso izpeljali dobro. Mnogi so celo podvomili o delovanju zakona v tej otoški državi. Sinova ubite novinarke sta zahtevala neodvisno preiskavo.

Zaradi podstavljene bombe so po poročanju portala Times of Malta že kmalu po umoru aretirali tri moške – brata Alfreda in Georgea Degiorgia in Vincea Muscata. Policija je sledila denarnim povezavam med neimenovanim posrednikom in bratoma Degiorgio. 

Caruana Galizia je bila zaradi svojega dela večkrat deležna groženj s smrtjo. Razmišljala je celo, da bi zapustila Malto, saj se je bala za lastno varnost. Policijske zaščite kljub temu ni želela, saj tako ne bi mogla opravljati svojega dela. Zadnji blog je objavila le nekaj ur pred smrtjo. »Povsod so prevaranti. Situacija tu je brezupna.«

Preberite še:

Komentarji: