Na Novi Zelandiji bodo legalizirali splav

Do zdaj je bil splav kategoriziran kot kriminalno dejanje.
Fotografija: FOTO: Regis Duvignau/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Regis Duvignau/Reuters

Medtem ko nekatere države znova omejujejo pravico do splava, na Novi Zelandiji spreminjajo zakonodajo v nasprotno smer. Desetletja so se novozelandske ženske soočale s težavno potjo do prekinitve nosečnosti, saj splav trenutna zakonodaja označuje za kaznivo dejanje.

Legalno je le v primeru incesta, zaznanih duševnih težav ploda in ko je zdravje matere resno ogroženo zaradi nosečnosti. Med razlogi, zaradi katerih lahko ženske splavijo, je tudi spolno nasilje, a morata poseg odobriti dva zdravnika.

Pravosodni minister Andrew Little je zdaj napovedal, da bodo zakonodajo spremenili in splav preklasificirali v zdravstveni poseg, in ne kaznivo dejanje. »Splav je edini zdravstveni poseg, ki je še zločin v Novi Zelandiji. Čas je, da to spremenimo,« je poudaril minister in dodal, da imajo ženske pravico do izbire, kaj se zgodi z njihovimi telesi.

Zakonodaja bo po novem določala, da imajo ženske brez omejitev pravico do splava do 20 tedna nosečnosti. Same se bodo brez predhodnega obiska pri zdravniku lahko zglasile na kliniki, kjer opravljajo poseg, omogočeno jim bo svetovanje.

Ženske, ki bodo noseče dlje od 20 tednov, bodo potrebovale odobritev zdravnika, ki bo ocenil, ali je splav upravičen zaradi zaščite nosečnice.

Komentarji: