Na Poljskem ob dnevu žena množični protesti

Zaradi skoraj popolne prepovedi splava na Poljskem, so protestirali po vseh večjih poljskih mestih.
Fotografija: Policija je bila pristona v velikem številu. FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Odpri galerijo
Policija je bila pristona v velikem številu. FOTO: Kacper Pempel/Reuters

Na Poljskem je danes ob mednarodnem dnevu žensk potekalo več množičnih protestov zaradi zaostritve prepovedi umetne prekinitve nosečnosti. V Varšavi se je zbralo več sto protestnikov, podobno je bilo tudi v Lodžu, Poznanju in drugih večjih mestih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V prestolnici je potekal shod pod naslovom »Dan žensk brez kompromisa«. Številni zbrani so nosili transparente z napisi, kot so »Njeno telo, njena odločitev,« ali pa »V imenu mater, hčera in sester«.

Kot poroča dpa, je protestnice in protestnike v Varšavi obkrožila policija in jih opozorila, da so protesti zaradi pandemije covida-19 prepovedani.

image_alt
Kako abortirati avtoritarni režim?


Tovrstni protesti so se na Poljskem začeli po odločitvi ustavnega sodišča oktobra lani, da umetna prekinitev nosečnosti v primeru hudih deformacij zarodka, ki je bila dovoljena v skladu z zakonom iz leta 1993, ni v skladu z ustavo, ker da krši ustavno zagotovljeno pravico do življenja. Protesti so nato kmalu prerasli v protivladne.

Protest v Varšavi FOTO: Kacper Pempel/Reuters
Protest v Varšavi FOTO: Kacper Pempel/Reuters


V tej večinsko katoliški državi je tako splav sedaj dovoljen samo v primeru ogroženosti življenja in zdravja matere ter v primeru utemeljenega suma, da je nosečnost posledica incesta ali posilstva.

Na Poljskem so do spremembe zakona letno zakonito opravili manj kot 2000 umetnih prekinitev nosečnosti. Skupine za pravice žensk ocenjujejo, da ob tem nezakonito ali v tujini letno opravi splav še 20.000 žensk, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še:

Komentarji: