Na Portugalskem požar ogrožal turistično mesto

Ogenj je izbruhnil na hribovitem predelu mesta Monchique v okrožju Faro.
Fotografija: Z ognjenimi zublji se je borilo več kot 400 gasilcev, ki so si pri gašenju požara pomagali z letali, helikopterji in 121 gasilnimi vozili, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Z ognjenimi zublji se je borilo več kot 400 gasilcev, ki so si pri gašenju požara pomagali z letali, helikopterji in 121 gasilnimi vozili, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita. FOTO: Pixabay

Lizbona - Reševalci so zaradi divjanja gozdnega požara v bližini turističnega mesta Monchique na jugu Portugalske v petek evakuirali eno izmed tamkajšnjih vasi. Z ognjenimi zublji se je borilo več kot 400 gasilcev, ki so si pri gašenju požara pomagali z letali, helikopterji in 121 gasilnimi vozili, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita.

Ogenj je izbruhnil na hribovitem predelu mesta Monchique v okrožju Faro. Vodja tamkajšnjih reševalnih služb je povedal, da so bili prebivalci manjše vasi »premeščeni iz previdnosti« v »izogib paniki«.
 

Več kot tisoč gasilcev


Gasilci so po njegovih navedbah sicer požar na območju mesta uspeli spraviti pod nadzor, vendar se ognjeni zublji širijo na dveh težko dostopnih območjih, saj jih širi veter. Dodal je sicer, da delo gasilcev »poteka dobro«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V tej južnoevropski državi se je v petek z ognjenimi zublji po vsej državi borilo več kot tisoč gasilcev, pri gašenju pa jim je pomagalo 15 zračnih plovil.


Do 47,5 stopinje Celzija


V četrtek so na Portugalskem zabeležili najvišjo temperaturo doslej. V občini Mora na jugu države se je živo srebro povzpelo na 45,7 stopinje Celzija, so sporočili iz Portugalskega inštituta za morje in ozračje. Vremenoslovci sicer visoke temperature napovedujejo tudi v prihodnjih dneh.

Na Portugalskem so zaradi izjemno visoke vročine v sredo razglasili visoko stopnjo pripravljenosti. Oblasti so sprejele vrsto ukrepov v izogib ponovitvi tragedije iz minulega leta, ko je v požarih umrlo najmanj 114 ljudi.

Komentarji: