Na potezi so evropski voditelji

Skopje je izpolnilo pogoje z zgodovinskim dogovorom z Atenami o spremembi imena.
Fotografija: Zaev je obljubil Tusku, da bo država ostala zavezana vladavini prava. FOTO: Robert Atanasovski/AFP
Odpri galerijo
Zaev je obljubil Tusku, da bo država ostala zavezana vladavini prava. FOTO: Robert Atanasovski/AFP

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je med današnjim obiskom v Skopju poudaril, da je Severna Makedonija opravila domačo nalogo. Na potezi so evropski voditelji, ki naj bi na vrhu EU 17. in 18. oktobra dali zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj.

Po mnenju Tuska je Makedonija v zadnjih dveh letih storila vse, kar se je od nje pričakovalo, da bi EU z njo lahko začela pristopna pogajanja v skladu s priporočilom evropske komisije. Med njenimi dosežki je izpostavil migrantsko krizo, s katero se je Makedonija soočila bolje kot marsikatera država članica EU, rešitev notranjepolitične krize ter prespanski sporazum Skopja z Atenami. Po Tuskovih besedah, v Bruslju ne dvomijo o politični zavezanosti Skopja vladavini prava in boju proti korupciji.


Končni cilj je članstvo v EU


Premier Zoran Zaev je prepričan, da je Skopje pripravljeno na vse izzive v pristopnih pogajanjih. Po desetih priporočilih evropske komisije, optimističnih sklepih evropskega sveta in doseženih rezultatih Makedonije, ki čaka na ta korak od leta 2005, ko je dobila status kandidatke za članstvo v EU, pričakuje, da bodo na zasedanju sveta EU 15. in 16. oktobra in na vrhu EU dobili zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj. Tako bi lahko stopili na dolgo pot tranzicije s ciljem članstva v EU. Sklenil je z obljubo, da bo država ostala zavezana izpolnjevanju preostalih zavez, še zlasti na področju vladavine prava.

Evropska komisija je že maja priporočila začetek pogajanj s Severno Makedonijo, ker je ocenila, da je izpolnila pogoje z zgodovinskim dogovorom z Grčijo o spremembi imena, ki sta ga dosegla Zaev in tedanji grški premier Aleksis Cipras. Ministri EU za evropske zadeve so junija odločitev o odobritvi začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo preložili na oktober.
 

Komentarji: