Na Sicilijo prispela ladja z 932 begunci na krovu

Z Aquariusa so premestili migrante na dve italijanski ladji, preden so se vse tri ladje podale proti Španiji.
Fotografija: Potem ko Italija ni hotela sprejeti migrantov z ladje Aquarius, je nova španska vlada sporočila, da lahko ladja pristane v Valencii. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Potem ko Italija ni hotela sprejeti migrantov z ladje Aquarius, je nova španska vlada sporočila, da lahko ladja pristane v Valencii. FOTO: AFP

Rim – Ladja italijanske mornarice, na krovu katere je 932 beguncev, ki so jih konec minulega tedna rešili iz Sredozemskega morja, je prispela v italijansko pristaniško mesto Catania na Siciliji. Po poročanju italijanskih medijev sta na krovu ladje tudi dve trupli.

Na krovu so pretežno državljani Eritreje, med njimi številne ženske in otroci.

V številnih pristaniščih Sicilije so za danes napovedane demonstracije različnih protirasističnih organizacij pod geslom Odprite pristanišča.

S francoske ladje Aquarius, ki se nahaja med Malto in Sicilijo, so premestili 250 migrantov na ladjo italijanske mornarice in še 274 ljudi na ladjo italijanske obalne straže. Na Aquariusu je zdaj še 106 migrantov. Vse tri ladje so v torek zvečer začele skoraj 1300 kilometrov dolgo pot proti Španiji, potem ko je tamkajšnja vlada privolila, da bo sprejela migrante.


Italija na pogovor poklicala francoskega veleposlanika


Italijansko zunanje ministrstvo je poklicalo na pogovor francoskega veleposlanika v Rimu. Vzrok za to je diplomatski spor med državama zaradi obravnavanja migrantske krize. Nova italijanska vlada, ki jo sestavljata populistično Gibanje 5 zvezd in skrajno desna Liga, je takoj odgovorila na kritike in zavrnila »hinavske lekcije« iz držav, kot je Francija. Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek očital Italiji, da je ravnala neodgovorno, ker je zaprla svoja pristanišča za ladjo z več kot 600 migranti na krovu.

»Izjave glede (ladje) Aquarius, ki prihajajo iz Francije, so presenetljive. Italija ne more sprejeti hinavskih lekcij iz držav, ki glede priseljevanja raje gledajo stran,« je v torek sporočila italijanska vlada.
 

Italijanski minister za gospodarstvo odpovedal obisk v Franciji


Italijanski minister za gospodarstvo Giovanni Tria je zaradi diplomatskega spora glede reševanja migrantskega vprašanja odpovedal današnje srečanje s francoskim kolegom Brunom Le Mairom v Parizu. Kot so povedali na ministrstvu, je bil obisk odpovedan zaradi »nedavnih dogodkov«.

V Franciji so odločitev italijanskega ministra obžalovali. »Obisk je bil odpovedan na italijansko zahtevo in mi to obžalujemo,« je dejal Le Maire in dodal, da je želel s Trio govoriti o številnih pomembnih temah v luči vrha EU, ki bo konec junija.

Tiskovna predstavnica italijanskega ministrstva za gospodarstvo je še dodala, da današnje srečanje Trie z nemškim finančnim ministrom Olafom Scholzem ostaja na programu.

Komentarji: