Na sodišču zaradi fiktivnih delovnih mest

Nekdanji premier, ki je bil na dobri poti, da postane francoski predsednik, se bo moral zagovarjati pred kazenskim sodiščem.
Fotografija: Francoski politik je soprogi in sinovoma izpačal več sto tisoč evrov državnih sredstev za delo, ki ga morda niso nikoli opravljali. FOTO: Eric Feferberg/AFP
Odpri galerijo
Francoski politik je soprogi in sinovoma izpačal več sto tisoč evrov državnih sredstev za delo, ki ga morda niso nikoli opravljali. FOTO: Eric Feferberg/AFP

Nekdanjemu francoskemu premieru Françoisu Fillonu in njegovi soprogi Penelope bodo sodili zaradi fiktivnih delovnih mest in poneverbe javnih sredstev, je za časnik Le Monde povedal sodni vir. Uradno preiskavo so začeli že pred dvema letoma. Petinšestdesetletni politik, ki je vodil vlado v času predsedovanja Nicolasa Sarkozyja, je bil leta 2017 na dobri poti, da se prebije v drugi krog predsedniških volitev, ko je izbruhnil škandal Penelopegate.

Satirični časopis Le Canard Enchaîné je razkril, da je zaposlil ženo in dva otroka za parlamentarna pomočnika ter da so v tem času zaslužili več sto tisoč evrov, delo pa opravljali le na papirju. Nekdanji politik je vse obtožbe zanikal in večkrat ponovil, da so ga nasprotniki »politično ubili«. Prav tako je obtožil nekdanjega predsednika Françoisa Hollanda, da je prek finančnega ministrstva zbiral informacije o politikih ter jih posredoval medijem.

Preberite še:

Komentarji: