Trump in Pompeo za napad na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu obtožila Iran

Protestniki so med drugim zažigali ameriške zastave in celo uspeli vdreti v ograjeno območje okrog poslopja.
Fotografija: FOTO: Khalid Al-mousily/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Khalid Al-mousily/Reuters

Iraška vlada je opozorila, da so po nedeljskih povračilnih letalskih napadih ZDA na proiransko paravojaško skupino v Iraku ogroženi odnosi med Bagdadom in Washingtonom. Na tisoče protestnikov je danes napadlo ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, kjer so med drugim zažigali ameriške zastave in celo uspeli vdreti v ograjeno območje okrog poslopja.

Zažgali so hišico za varnostnike, fotoreporterski posnetki prikazujejo, kako so skušali zlomiti neprebojna stekla veleposlaništva. Ameriški vojaki, ki ga varujejo, so proti njim posredovali s solzivcem, angažirali so tudi iraške varnostne sile.

Na napad sta se preko twitterja odzvala tako predsednik ZDA Donald Trump kot državni sekretar Mike Pompeo. Za incident obtožujeta skupine, ki jih podpira Iran.Ameriška vojska je sicer v nedeljo zvečer izvedla letalske napade na oporišča proiranske paravojaške skupine v Iraku in Siriji, pri čemer je bilo ubitih najmanj 25 borcev skupine Kataib Hezbolah, več kot 50 je bilo ranjenih. Bombardiranje je bilo odgovor na petkov raketni napad na iraško vojaško oporišče v Kirkuku, v katerem je bil ubit ameriški pogodbeni sodelavec.FOTO: Thaier Al-sudani/Reuters
FOTO: Thaier Al-sudani/Reuters


Več tisoč udeležencev pogrebnega sprevoda za ubitimi v napadu se je danes sprva zbralo pred ameriškim veleposlaništvom v t. i. zeleni coni, kjer so vihteli zastave šiitske mreže oboroženih skupin Hašed Šabi, ki ji Iran zagotavlja urjenje in orožje. Vzklikali so gesla proti ZDA, kot je »smrt Ameriki«, vhod v kompleks so obmetavali s kamni, uničili so varnostne kamere in zanetili več požarov.

Naposled je več sto protestnikom uspelo celo vdreti v ograjeno območje okrog močno zavarovanega poslopja veleposlaništva, nakar so tako iraške varnostne sile kot ameriške sile iz notranjosti kompleksa proti njim posredovale s solzivcem. Po navedbah protestnikov naj bi bilo ranjenih 20 ljudi.

Oblasti v Bagdadu so napovedale, da bodo na pogovor poklicale ameriškega veleposlanika v Iraku. FOTO: Ahmad Al-rubaye/AFP
Oblasti v Bagdadu so napovedale, da bodo na pogovor poklicale ameriškega veleposlanika v Iraku. FOTO: Ahmad Al-rubaye/AFP


Kot piše BBC, ni jasno, ali je bilo v času napada na veleposlaništvo prisotno osebje. Veleposlanika naj bi glede na nekatere navedbe evakuirali. Iraški premier Adel Abdel Mahdi je množice pozval, naj nemudoma zapustijo kompleks in posvaril, da bodo kakršenkoli napad na tuja veleposlaništva preprečile iraške varnostne sile.

Pred tem je Mahdi v ponedeljek obsodil ameriške nedeljske napade in glede na navedbe njegovega urada napovedal ustrezne posledice ter nakazal ponovno preučitev odnosov med Irakom in ZDA. Ameriške sile so delovale v skladu s svojimi in ne iraškimi političnimi prioritetami, je Mahdijev urad še zapisal v izjavi in dodal, da je šlo za kršitev suverenosti Iraka.

FOTO: Ahmad Al-rubaye/AFP
FOTO: Ahmad Al-rubaye/AFP


Oblasti v Bagdadu so napovedale tudi, da bodo na pogovor poklicale ameriškega veleposlanika v Iraku. Washington je odgovoril z obtožbami na račun iraških oblasti, ki da niso zaščitile ameriških interesov.

Medtem ko je Iran ameriške napade označil za primer terorizma, je Savdska Arabija, zaveznica ZDA, danes kot terorističnega obsodila petkov napad na ameriške sile. Kot so navedle savdske oblasti, so ti napadi kršili iraško suverenost.

Komentarji: